Procurorii DNA l-au surprins aseară în timp ce lua mită la locuința sa din Teregova. Probele anchetatorilor sunt extrem de solide. Aceștia au explicat astăzi motivele pentru care vor să îl țină după gratii.
UPDATE 16:35
Ianăș Roșeți s-a prezentat astăzi în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Verdictul dat de magistrații de la Tribunalul Timiș nu a fost însă, foarte îmbucurător pentru șeful drumurilor județene, cu toate că acesta a declarat pe toată durata procesului că nu are idee de modul în care au ajuns în locuința sa banii primiți șpagă. Directorul DADPP va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile.
UPDATE 10:00
Potrivit primelor informații, directorul DADPP ar fi primit o nouă tranșă de bani din suma pe care ar fi solicitat-o pentru atribuirea unui contract. Suma se pare că ar fi fost de 10 la sută din valoarea lucrării ce urma a fi executată și s-a ridicat la 9.000 de lei. În total, mita pretinsă s-a ridicat la 8.000 de euro.
,,Colegii sunt la percheziție, este încă prematur să facem vreo declarație pe tema unor eventuale măsuri preventive”, a declarat Tamaș Schiffbeck, procurorul-șef al DNA pentru www.expressdebanat.ro. Acțiunea a fost instrumentată de polițiști și DNA din Timișoara.
În ce-l privește pe directorul acuzat, acesta a fost dus la audieri, iar înainte să discute cu procurorii a declarat pentru pressalert.ro că nu se consideră vinovat. ,,Nu sunt vinovat cu nimica. Nimic nu cunosc. Nu ştiu cum au ajuns banii. A circulat multă lume pe la mine. Am muncitori!”, a susţinut Roşeţi înainte de a fi dus la audieri.
Acesta a ajuns la sediul DNA aseară, în jurul orei 21.00, iar audierile au durat până aproape de ora 2.00. Atunci când a ieșit din “discuțiile” cu procurorii le-a declarat jurnaliștilor prezenți în fața sediului că este nevinovat, iar că acțiunile sale nu au nicio legătură cu Consiliul Județean Caraș-Severin. Șeful DADPP al județului a primit o Ordonanță de reținere pentru 24 de ore, iar astăzi va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
Surse neconfirmate oficial susțin că din casa din Teregova anchetatorii ar fi ridicat teancuri de bani atât în lei, cât și în valută. Audierile au fost reluate în această dimineață.
În urmă cu doar câteva momente, DNA a oferit detalii despre acțiunea întreprinsă la Teregova.
„Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia,inculpatul Roşeţi Ianăş, în calitate de director executiv al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Caraș–Severin (instituţie publică aflată în cadrul Consiliului Judeţean Caraș–Severin), a pretins de la un denunțător diferite sume de bani, reprezentând 10% din valoarea unor contracte de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă încheiate de societatea comercială administrată de către denunţător cu instituţia condusă de către Roşeţi Ianăş, acesta din urmă condiţionând atribuirea contractelor şi efectuarea plăţilor pentru fiecare din lucrările facturate de certitudinea remiterii sumelor pretinse. Lucrările au avut în vedere anii 2011-2012 şi 2012–2013, iar valoarea totală a sumelor deja remise este de aproximativ 8.000 de euro. Concret, la data de 19 iunie 2014, inculpatul Roşeţi Ianăş a primit de la denunțător suma de 2.000 de lei. La data de 2 iulie 2014, inculpatul Roşeţi Ianăş a mai primit de la acelaşi denunţător şi suma de 9.000 de lei, reprezentând ultimă tranşă a sumei totale pretinse de inculpat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Cele două tranşe primite de inculpat la 19 iunie şi la 2 iulie 2014 reprezintă parte a sumei totale de 8.000 euro primită de Roşeţi Ianăş. Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 3 iulie 2014, la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, explică procurorii DNA în cadrul comunicatului de presă transmis redacției www.expressdebanat.ro.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații Caraş–Severin și al Direcției Generale Anticorupție Caraş–Severin din cadrul M.A.I.
MAIN FOTO: www.pressalert.ro