Nevoie de sânge în oncologie, la Timișoara. Apelul medicilor

nevoie de sange la timisoara
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Numai la spitalul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, peste 500 de litri de sânge sunt transfuzați în fiecare an pacienților care urmează un tratament. 

Nevoia de sânge în oncologie este permanentă, spun medicii specialiști. Boli precum mielodisplaziile, cancerele digestive sau cel pulmonar implică un necesar transfuzional ridicat.

În medie, avem 7 unități pe zi transfuzate. Nevoia de sânge a unui pacient oncologic este foarte mare. Oncohematologia, prin definiție, implică sânge. Leucemiile acute au un necesar major de transfuzii de componente sanguine. Apoi, tratamentele chimio afectează celulele măduvei osoase, ceea ce duce la o scădere a numărului de leucocite. Sunt pacienți cu mielodisplazii, o boală oncologică ce necesită un aport de sânge la fiecare 3-4 săptămâni. Cancerul digestiv implică de multe ori sângerări interne, care conduc la anemie, și în acest caz vorbim de un necesar transfuzional. Noi nu stocăm rezerve de sânge în cadrul spitalului, așa că, în fiecare zi, în baza unei comenzi făcută pe fiecare pacient în parte, sângele ne este adus de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină.”, a declarat Ioana Ogner, medic specialist hematologie la OncoHelp.

Odată ajunse la spitalul Asociației OncoHelp, unitățile de sânge sunt testate ca să nu apară riscuri de incompatibilitate. Mai mult, din fiecare unitate de sânge este prelevată o probă care se păstrează timp de 6 luni, pentru cazul în care pacientul care a beneficiat de transfuzie ar avea reacții adverse.

nevoie de sange la timisoara 1

publicitate ziar expresb 1000x100

Vorbim de mai multe testări, care se fac în laboratorul din cadrul spitalului, pe fiecare «pungă» de sânge, pentru că securitatea transfuzională este primul și cel mai important pas în cadrul procedurii de administrare. Este esențial ca fiecare pacient să primească exact tipul de sânge adecvat lui, ceea ce include grupa sanguină, RH-ul, dar și fenotipul eritrocitar. Avem un protocol de teste transfuzionale pe care îl respectăm «la sânge». Ultimul control se face la patul pacientului, înainte de administrare, când se verifică grupa sanguină și RH-ul. Pe întreaga procedură de transfuzie, pacientul este atent monitorizat pentru a nu apărea reacții adverse.”, a mai explicat Ioana Ogner.

Asigurarea necesarului de sânge implică eforturi financiare semnificative pentru spital.

(…) Noi suntem obligați să plătim Centrului de Transfuzii Timișoara sume considerabile pentru fiecare unitate de sânge livrată. Cu toate acestea, cunoscând nevoia crescută de sânge, am decis să organizăm campanii de donare la care au participat mulți dintre colegii noștri. La campania organizată la începutul anului cu sprijinul Centrului de Transfuzie Timișoara  au participat 80 de angajați ai Asociației Oncohelp reușind astfel să donăm peste 35 de litri de sânge. Suntem deciși să continuăm astfel de campanii și în perioada următoare pentru că știm cât de mare este nevoia de sânge și, din păcate, cât de mic este numărul celor care donează.”, a declarat Valeriu Boruga, managerul OncoHelp.

Într-un an, peste 350 de pacienți din cei care ajung la OncoHelp necesită administrare repetată de sânge sau componente sanguine de-a lungul tratamentului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/