Nesimțire: cârtițele umane ridică mușuroaie de gunoi la periferia Reșiței

Viitoarea centură proiectată de administrația municipiului Reșița împreună cu cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara va trece printr-o haldină de gunoi. Reșițenii care vor să scape de deșeurile voluminoase fără să plătească pentru ele le aruncă la periferia orașului, pe văi altădată pitorești.

Deșeuri din construcții rezultate din amenajările apartamentelor, gunoaie de tot felul, prea voluminoase ca să încapă în ghena din apropierea locuinței și pentru care ar fi scoși bani frumoși pentru plata serviciului de ridicare a lor de către firma prestatoare – sunt materiale care formează adevărate mușuroaie urâte la periferia municipiului Reșița, pe valea pârâului Moniomel. Pe aici este planificată construcția unui capăt al șoselei de centură care ar descongestiona traficul rutier ce traversează localitatea. Cum bani de lucrări nu sunt deocamdată, imaginea dezolantă a gunoaielor care se adună constant e greu de observat de către administrația locală a municipiului. Zona este însă împânzită de sălașe ale localnicilor și în imediata vecinătate există un teren de sport unde copiii vin să joace fotbal.

Gunoaie multe, tarif ridicat

Societatea de salubritate Brantner – Servicii Ecologice ridică, la solicitarea cetățenilor și a agenților economici, deșeurile voluminoase sau cele rezultate din lucrări de construcții. Costul ajunge la circa 82 de lei pe metrul cub. Nu e un preț pe care orice reșițean își permite să îl achite, însă, potrivit Primăriei Reșița, „se interzice în totalitate depozitarea pe platforme a deşeurilor generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară a locuinţelor/apartamentelor proprietate individuală (moloz, faianţă, gresie, cărămizi, obiecte sanitare, uşi, geamuri, sticlă etc). Aceste deşeuri nu intră în categoria deşeurilor menajere, deci nu fac obiectul contractului încheiat cu operatorul de salubritate. Ridicarea acestora se va face de către operatorul Brantner Servicii Ecologice S.A., în urma unei comenzi şi a achitării contravalorii acestei operaţiuni”.

De la dispeceratul Brantner – Servicii Ecologice S.A. am aflat că în general agenții economici au încheiat contracte pentru ridicarea deșeurilor voluminoase sau cheamă operatorul la ridicarea deșeurilor din construcții. Există însă și excepții, persoane fizice, dar și firme care din lipsă de bani sau pur și simplu din nesimțire aleg calea ilegală a aruncării gunoaielor în locuri de la periferia orașului. La Moniom, deponeele ilegale nu sunt o noutate, dar amploarea pe care o ia fenomenul îi nemulțumește pe localnici.

Trec zilnic pe aici, că merg la sălașul de sus de pe deal. Tot timpul văd că mai apare câte o grămadă de faianță ori tencuială. Noroc cu iarba, că mai acoperă grămezile… Nu-i vede nimeni pe ăi de aduc cu mașina gunoaiele de la blocuri, dar sigur sunt de prin Reșița. Poate sunt și firme care fac lucrări, iau bani de la oameni să îi scape de gunoi și îl aduc aici. Așa mai zice lumea”, a spus nea Ion, un locuitor din Moniom.

Dacă Primăria Reșița este sesizată asupra acestor haldine ilegale și solicită la rândul ei operatorului Brantner – Servicii Ecologice S.A. curățarea zonei, costurile revin administrației publice, deci bugetului la care fiecare cetățean al Reșiței contribuie. Și, cum cu greu pot fi depistați cei care seara târziu, în mijloc de noapte sau dimineața foarte devreme fac mușuroaie de gunoi, paguba rămâne a naturii și a noastră, a tuturor!

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648766265162″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/