Numele lui Vasile Barbu, fostul președinte al Camerei de Conturi Caraș-Severin, apare în materialul de urmărire penală întocmit de DNA în cazul lui Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, material care a stat la baza condamnării acestora din urmă în primă instanță! Pentru că ar fi încercat să ascundă anumite probleme!
După cum spuneam, dosarul alegerilor prezidențiale instrumentat de DNA avându-i ca inculpați pe Frunzăverde și Ghiorghioni a fost disjuns din altul, aflat în lucru pentru cu totul alte aspecte, în general legate de activitatea Consiliului Județean Caraș-Severin. Totul a început de la Dan Stan, cel care obținuse mai multe contracte pentru servicii de reprezentare juridică de la administrația județeană, pe care un auditor al Curții de Conturi le-a considerat ilegale. Nu însă și instanțele de judecată, care nu au constatat nicio încălcare a legii! În materialul de urmărire penală se mai arată însă și faptul că Dan Stan obţinuse servicii de reprezentare juridică şi de la SC Aquacaraş SA, în cadrul căreia „Consiliul Judeţean Caraş-Severin deţine 64 la sută dintre acţiuni, existând indicii că Frunzăverde Sorin a creat cadrul favorabil materializării acestor demersuri”. Cam asta s-a consemnat la fila 42 a dosarului de urmărire penală!
Vot la comandă!
Procurorii DNA mai au şi suspiciunea rezonabilă că Sorin Frunzăverde ar influenţa votul consilierilor judeţeni. Desigur, aceste suspiciuni sunt cercetate de către procurori, ele neavând, cel puțin deocamdată, caracter de afirmaţie absolută. Procurorii susţin că la şedinţa ordinară din 31 august 2013 „Frunzăverde Sorin, folosindu-se de influenţa oferită de funcţia de vicepreşedinte PNL, a determinat majoritatea consilierilor judeţeni (fiind identificaţi Berbentea Dănilă, Başag Viorel, Ciobanu Mircea Paul, Miclea Aurel, Marinescu Aurel, Turnea Iustina, Surdu Daniel George, Smultea Traian, Cojocaru Ioan, Brebu Iosif şi Novăceanu [Novăcescu n.n.] Toni) să aprobe hotărârea nr. 153 privind achiziţionarea serviciilor de reprezentare juridică de către SC Aquacaraş SA, deşi entitatea avea încadraţi trei consilieri judeţeni“. Mai mult decât atât, „tot consilierul judeţean Mircea Ciobanu, persoană obedientă preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, tatăl lui Ciobanu Laurenţiu Darian, director general al DGJSPARU a CJCS, reprezentantul Consiliului Judeţean în AGA Aquacaraş SA şi preşedinte al AGA, a fost mandatat să aprobe achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă/reprezentare”, scriu procurorii, la filele 43-44 ale dosarului de urmărire penală.
Direcţia vizată pentru serviciile lui Dan Stan ar fi fost clară: aceea de a reprezenta societatea de apă și canal împotriva serviciilor şi autorităţilor de control din România. „AQUACARAŞ are o serie de procese pe rol, datorate în special derulării acestor programe europene. Cum de altfel toate instituţiile din România care desfăşoară asemenea acţiuni finanţate de fonduri europene au, în sensul că se află în litigiu, litigiu civil, bineînţeles, nu penal, cu fel de fel de instituţii controliste. Spre exemplu, pot să vă spun că derularea fondurilor europene este supervizată şi controlată de opt instituţii distincte ale statului român. Toate opt având câte un punct de vedere, de cele mai multe ori divergent cu al celorlalte instituţii. Or, în contextul acesta, vă propun să-l delegăm ca reprezentant în AGA, în speţă pe domnul Mircea Ciobanu, reprezentantul Consiliului Judeţean în AGA, să activeze în acest sens şi să se ocupe de posibilitatea ca SC AQUACARAŞ să beneficieze, să angajeze în principal, servicii juridice de consultanţă care să-i apere practic interesele în aceste litigii. E o treabă legală şi firească. Dacă sunt observaţii? Nu sunt”, explica Frunzăverde în plenul Consiliului Judeţean.
CITEȘTE ȘI:
Caracatița penală din Camera de Comerț, în plasa DNA!
Un alt aspect, extrem de interesant, ce reiese din ancheta procurorilor DNA ar fi că printre consilierii judeţeni care ar fi fost „determinaţi” de Frunzăverde să voteze acest proiect s-a aflat și Surdu Daniel George. Acesta, pe 31 august 2013, a avut căsătoria civilă şi, deşi a organizat un eveniment atât de important, a lăsat nuntaşii la petrecere şi a venit la şedinţa de Consiliu Judeţean, pentru a exista certitudinea majorității necesare adoptării acestui proiect! Surdu contrazice însă mențiunea din dosarul penal. „E falsă această idee. Eu am avut cununia civilă în 20 iulie. În 31 august am avut doar ceremonia religioasă, la orele 16.00, totul era pregătit și nu a fost o problemă să vin la ședință. Nu m-a încurcat cu nimic. În plus, nu m-a determinat nimeni să vin sau să votez în vreun fel. Chiar m-a certat domnul Frunzăverde că în loc să-mi văd de nuntă eu am venit la ședință”, a explicat Surdu pentru Express de Banat.
În același dosar se face referire și la sumele de bani încasate de Stan, unele deloc spectaculoase. „Printre plăţile efectuate de către SC Aquacaraş SA către Dan Stan au fost identificate cele din lunile noiembrie 2013 (10.000 de lei), ianuarie 2014 (3.000 de lei) – aspecte constatate şi de Camera de Conturi. În baza acestor constatări Camera de Conturi Caraş-Severin a emis decizia 56/21.07.2014”, reţineau procurorii anticorupţie la dosar. Altceva este însă mult mai interesant. Tot procurorii DNA mai consemnau că „există indicii că Frunzăverde Sorin vizează influenţarea lui Barbu Vasile, preşedintele Camerei de Conturi Caraş-Severin, persoană din anturajul preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru escamotarea neregulilor/ilegalităţilor semnalate cu ocazia controlului”.
Şi, pentru că întâlnirile şi discuţiile lui Sorin Frunzăverde cu Vasile Barbu ar fi avut loc la separeul nepublic de la Camera de Comerţ din Reşiţa, procurorii DNA au decis să supravegheze tehnic această încăpere pentru a avea acces la discuţiile purtate acolo.
Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla ce discuții au interceptat procurorii DNA în Camera de Comerț Caraș-Severin!
Vesna Anculia Simici a revenit în țară după opt ani petrecuți în Germania. Fire curioasă și foarte curajoasă și-a închipuit doar că lumea e cu mult mai mare decât...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281