Căutători ilegali de comori în Timiș. Nereguli descoperite în urma a zeci de controale realizate de Direcția de Cultură

O serie de nereguli au fost descoperite de Direcția Județeană de Cultură Timiș, în ultimul an și jumătate, în urma efectuării a zeci de controale în întreg județul.

Sorin Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură Timiș, a prezentat joi, în ședința Colegiului Prefectural, un raport de activitate al instituției din ultimul an și jumătate. Deși Direcția este una mare, care are 92 de atribuții, în cadrul ei sunt angajate doar șapte persoane, dintre care patru consilieri.

În urma controalelor efectuate pentru a se analiza intervențiile la monumentele istorice, respectiv din zonele de protecție și zonele protejate, au fost găsite tot felul de nereguli.

leader board 728 x 90 px

Evident, am găsit lucrări care s-au desfășurat în lipsa autorizației de construire sau cu nerespectarea avizului de specialitate. Pe de altă parte, s-au emis trei avize pentru PUZ-uri, respectiv două PUG-uri și 51 de avize pentru PUD-uri. Dacă vorbim de zona de consultanță de specialitate pentru protejarea monumentelor istorice, de exemplu, unul dintre PUZ-urile importante este cel de la Abator, unde noi, ca peste tot unde avem monumente istorice, încercăm să-i facem să respecte indicatorii urbanistici, regimul de înălțime, astfel încât acele monumente să fie integrate corect în PUZ-urile propuse”, a explicat Sorin Predescu.

De asemenea, au fost efectuate și 60 de controale de către departamentul de arheologie, printre neregulile descoperite fiind și utilizarea detectoarelor de metale în situri.

„În urma a peste 60 de demersuri, au ieșit tot felul de probleme legate de depozitări, deșeuri și construcții în zona de protecție a monumentelor istorice. Am descoperit situri arheologice afectate de lucrări de cablare a terenuri, lucrări de modernizare a drumurilor agricole care nu aveau supraveghere arheologică, construcții particulare în zone cu potențial arheologic, respectiv utilizări ilegale a detectoarelor de metale”, a detaliat șeful Direcției Județene de Cultură Timiș.

De asemenea, printre altele, specialiștii instituției au monitorizat starea de conservare a 18 biserici de lemn din zona Făgetului.