Timișorenii racordați la rețelele de termoficare și care și-au montat repartitoare în locuințele individuale sunt nemulțumiți cu privire la modul în care firmele măsoară și stabilesc costurile pentru căldură. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a cerut explicații celor care verifică modul în care se face această măsurătoare.
Montarea contoarele individuale va deveni obligatorie de la sfârșitul anului viitor. Cei care nu se conformează deciziei vor fi amendați. Nemulțumirea oamenilor vizează însă modul în care firmele măsoară cheltuielile evidențiate de aceste repartitoare, în interiorul condominiilor.
„Problema este că această măsurătoare nu se mai face cum se făcea inițial, cu anunțarea proprietarilor, cu accesul în fiecare apartament, măsurarea sub privirea proprietarilor. Acum se face telemetrică, din afara locuințelor, care nu se știe când se face și de aici apar foarte multe nemulțumiri, sesizări. Lucrul acesta e cu atât mai neplăcut, având în vedere că Parlamentul României se pregătește să adopte o lege prin care va face obligatorie aceste repartitoare de costuri.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.
Drăgănescu a solicitat în cadrul ultimei ședințe din acest an a Colegiului Prefectural o discuție cu Biroul Român de Metrologie Legală, instituția care se ocupă de verificarea tuturor mijloacelor de măsurare care sunt supuse controlului metrologic legal.
„Ei ne-au spus că nu au în activitatea lor această verificare a repartitoarelor de costuri. Momentan, ei (n.r, firmele) nu sunt verificați de nimeni. Și când statul te obligă să îți instalezi aceste repartitoare în casă, pe proprietatea ta privată, ar trebui să ofere și o garanție, tot din partea statului, că activitatea aceea este corectă, legală și verificată de cineva din partea statului. Tocmai asta lipsește. Probabil va trebui să ne îndreptăm spre legiuitor care să aducă modificări ori la legea privind eficiența energetică ori la legea privind organizarea și funcționarea biroului de metrologie legală. Momentan nu putem să le dăm o veste bună timișorenilor care sunt nemulțumiți de aceste repartitoare, deoarece încă nu avem această instituție care să verifice aceste firme care se ocupă cu repartitoarele.”, a mai explicat subprefectul Drăgănescu.