Primarul Reșiței nu are planuri mari doar cu Hotelul Semenic din centrul municipiului, pe care a anunțat că ar vrea să-l redea circuitului turistic, ci și cu Casa de Cultură, pe care intenționează să o transforme în corp al Primăriei. Actualul proprietar al clădirii, UCM Reșița, ar avea la rândul său numai de câștigat!
Nelu Popa a dezvăluit cum poate pune mâna administrația publică locală pe un patrimoniu de 11 milioane de euro fără să plătească vreun cent. E vorba despre imobile și terenuri de care municipalitatea ar avea mare nevoie, ar scuti-o de cheltuieli lunare semnificative și i-ar permite să schimbe ceva într-un oraș aproape mort. „Domnul Ursoniu de la UCMR, cu care suntem într-o relație destul de strânsă în ultima lună, a fost la București la AAAS (n.r. – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), care este cel mai mare creditor al UCMR-ului. Sunt undeva la 500 de milioane de euro datorii la AAAS și există posibilitatea, zic eu, extrem de favorabilă pentru noi, ca municipalitate, să se facă o compensare în trei. Dacă Primăria are interes pentru anumite obiective de care UCMR nu mai are nevoie, informează AAAS, noi le preluăm în contul datoriilor și le transmitem Primăriei Reșița. Cu alte cuvinte, putem beneficia de active printr-un transfer de la stat la Primărie fără bani. Noi avem un debit de 5 milioane de lei la UCMR, 1,1 milioane euro, și se pune întrebarea dacă evaluarea e corect făcută. Matematic însă e simplu. Bunurile pe care UCMR este dispusă să ni le cedeze prin intermediul AAAS în evaluările făcute se duc undeva spre 11 milioane de euro. Indiferent de cât de bine sau de prost ar fi fost făcute evaluările, pentru noi e un mare avantaj faptul că oricum avem un câștig enorm din ele”, a explicat edilul-șef.
Primăria Reșița a contestat inițial evaluarea făcută, dar acum, când se vede pusă în postura de a primi totul gratis, pentru Popa nici nu mai contează ce prețuri s-au stabilit pentru bunurile uzinei. Primarul a dezvăluit și clădirile pe care a pus ochii și pe care UMCR e dispusă să le cedeze, dar a vorbit și despre intențiile pe care le are cu acestea. „Casa de Cultură e evaluată la 6 milioane de euro, evaluarea anterioară a fost făcută la 20 și ceva de milioane de euro. De ce am vrea Casa de Cultură? Pentru că noi stăm acum în chirie la Telekom și tocmai ne-a venit o factură de 700.000 de lei, chiria pe ultimii doi ani. Din 2014 noi nu am plătit chiria acolo! Plătim 7.000 de euro pe lună chiria pentru Grădinița PP7 din Moroasa! Am plătit 15.000 de euro pe lună chirie acolo! Avem Patrimoniul la Blocul 800. Casa de Cultură are undeva la 90 de încăperi. Cred că ar fi interesant de luat și de mutat la Casa de Cultură. Putem accesa fonduri pentru ea. Un alt punct important este Grădinița PP7 sau Piața Ocico. Acolo stăm în chirie la UCMR, pe vreo două hectare. Sunt terenuri în zona Mociur – Turnare, inclusiv drumul pe care vrem să-l deschidem în zona Mociur. Facem două lucruri bune, ajutăm UCMR-ul să iasă din această situație în care este astăzi și ne aducem în proprietate câteva imobile pe care chiar suntem în stare să le gestionăm și care sunt foarte importante pentru oraș”, a explicat Nelu Popa.
Consilierii locali și-au dat acordul de principiu, astfel că pot începe demersurile concrete. Dacă este o idee inspirată transformarea Casei de Cultură în corp al Primăriei, e o altă discuție.