Doar locomotivele din Triaj, furnalele CSR și halele UCMR ar putea să mai amintească în viitorul apropiat de Reșița industrială. Orașul se transformă spectaculos și își valorifică un alt fel de potențial, unul uriaș!
Reșița va fi de nerecunoscut dacă măcar jumătate din proiectele primarului Nelu Popa devin realitate. Multe dintre acestea sunt cunoscute deja, unele chiar au fost finalizate, iar altele sunt în curs de implementare. Multe sunt însă deocamdată pe hârtie și așteaptă să fie aprobată finanțarea. Însumează sute de milioane de euro. Pe Bârzava e astăzi un alt aer, unul modern, și transformarea orașului e abia la început. Pentru marile proiecte încă nu s-au deschis șantierele.
Reșița are un centru civic nou, care a prins viață odată cu amenajarea teraselor și organizarea a tot felul de evenimente, are o serie de străzi moderne, are o promenadă pe malul Bârzavei care scoate oamenii din case în număr mare, are locuri de joacă atractive și animate, iar din fosta zonă industrială Mociur Popa e gata să facă imposibilul. Ceva la care nimeni altcineva nu s-a gândit. Mall, aquapark, clădiri futuriste de birouri și atâtea altele. Peisajul s-a schimbat deja complet pe fosta platformă CET și continuă să se schimbe pe locația fostului bazin 7 Noiembrie, unde se ridică un centru multifuncțional. Și în jurul multor blocuri e mai degajat, mai frumos și mai modern. În special în Govândari, unde au dispărut grădinile și gardurile, în locul lor apărând gazon, bănci și locuri de parcare.
Grădinițele, școlile și liceele din oraș arată și ele cu totul diferit față de acum câțiva ani. Au îmbrăcat haine moderne. Orașul se va schimba și mai mult odată cu finalizarea lucrărilor la linia de introducere a tramvaiului și cu achiziția de autobuze electrice. De la un capăt la altul, Reșița va fi asfaltată, va avea trotuare noi, piste de biciclete și spații verzi rearanjate. Funicularul, simbolul din centrul orașului, va deveni promenadă la înălțime, iar mai multe clădiri emblematice, care astăzi stau nefolosite, vor fi modernizate și vor servi pentru activități atât de căutate astăzi. Activități desfășurate de absolvenții Universității reșițene, care a primit și ea o șansă reală fiind absorbită de renumita Babeș Bolyai din Cluj. Seria schimbărilor pe care administrația locală le-a gândit continuă la fel de spectaculos cel puțin până în 2027.
„Am conturat împreună cu echipa mea de la Proiecte Europene și de la Investiții mai multe proiecte pentru perioada 2021-2027. Avem patru fișe de proiecte mari pe care le-am transmis la ADR și deja au fost acceptate să fie finanțate în următoarea perioadă. Mă refer aici în primul rând la funicular cu aleile de promenadă pe malul drept la Bârzavei și cele opt poduri pietonale. Mă refer apoi la introducere apă-canal în Stațiunea Secu. Sunt 9 km pe care vom duce în sus apa și canalul. Apoi continuăm de la Secu până la Văliug. Este un proiect destul de serios financiar, dar rezolvă o problematică importantă. Secu niciodată nu a fost canalizat și să nu uităm că e rezerva de apă a Reșiței. O condiție ca să dezvolți Stațiunea Secu este să ai apă și canal. Dacă vin investitori să facă hoteluri, pensiuni acolo, pe platou sau în zona respectivă, trebuie să ai unde să dirijezi apa reziduală. Am luat Institutul de Proiectări, suntem proprietarii lui. Îl pregătim pentru un cluster IT și de startup antreprenorial. Avem mai departe calea ferată Reșița – Bocșa – Berzovia – Voiteg – Timișoara și legătura Voiteg – Moravița, proiect care se duce undeva la 320 de milioane de euro și lucrăm și pe realizarea SF-ului pentru tunelul care să lege Țerova cu Stavila, în idea de a veni de la Km 8 cu 5 km rutieri și de a realiza o semicentură a Reșiței pentru cei care merg spre munte sau cei care vin cu lemn sau cu alte materiale. Sunt proiecte destul de consistente pe care deja le-am conturat și care se vor dezvolta în următorii 2-3 ani.”, a dezvăluit primarul Reșiței.
Nelu Popa a mai spus că municipalitatea intenționează să achiziționeze fostul magazin Universalul Vechi, acolo având în plan un proiect de inovare cercetare împreună cu Facultatea de Medicină din Timișoara. S-au făcut pași importanți și în ceea ce privește domeniul schiabil Semenic, proiect strâns legat de Reșița și care ar trebui să aducă mulți turiști, măcar în tranzit, și în oraș. Reșița a avut de toate, a avut un trecut remarcabil, dar Nelu Popa garantează astăzi că Reșița e un oraș de viitor. Dacă îi ies, măcar în parte, cele enumerate mai sus, chiar are dreptate!