Nelu Popa, mesaj pentru consilierii județeni: „Domnilor, cât vreți să ne mai luați? Unde vreți să se ajungă?”

La fel ca anul trecut, împărțirea bugetului de către Consiliul Județean a stârnit multe nemulțumiri. În principal, în tabăra opoziției, care ar fi venit cu propunerea de a mai lua din banii alocați Reșiței (circa 9% din total). Primarul Ioan Popa nici nu vrea să audă!

Primarul Reșiței, orașul pe care toată lumea îl laudă pentru avalanșa de proiecte, a reacționat la auzul veștii că cei din opoziție se gândesc să mai taie din bugetul alocat reședinței de județ de către Consiliul Județean și să mai dea la orașe sau măcar la comune. În momentul de față, din cei 33 de milioane de lei ai județului, 3 milioane sunt alocați municipiului. Acest „Să ni se dea!” l-a scos din minți pe Ioan Popa, care consideră că Reșița nu primește nici pe departe cât ar trebui, așa că discuțiile despre o scădere sunt absurde.

„Noi, Reșița, avem un sfert din populația județului, deci am putea spune să ni se dea 25% din sumă. Dar nici măcar un sfert din total nu ar fi corect, pentru că noi, Reșița, am acoperit aproape jumătate din impozitul pe venit colectat de stat din Caraș-Severin. Aș putea spune, deci, că ar trebui să primim undeva spre 50% din suma totală care se împarte. Reșiței nu i s-a propus spre repartizare nici 50%, ponderea cu care contribuim, nici 25%, cât reprezintă populația municipiului din total județ, și nici măcar 10%! S-a propus să primim 3 milioane de lei, adică doar 9% din suma aflată la dispoziția Consiliului Județean! Iar unii vin și cer să se mai ia bani de la Reșița! Păi, domnilor, cât vreți să ne mai luați? Unde vreți să se ajungă?”, a explodat Nelu Popa.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

proiecte resita

Primarului liberal i se pare de neconceput ca un oraș cum e Reșița, cu proiecte europene mari, să fie pus în pericol și să nu-și mai poată plăti cofinanțările. În plus, Nelu Popa readuce în discuție un subiect mai vechi, privind comunele care mai au doar câțiva zeci de locuitori, dar sunt nevoite să aibă în primărie o mulțime de angajați, cărora li se adaugă și un consiliu local. „Și-atunci vii și spui «Să ni se dea!», adică să vină să-ți dea ăla care muncește, ca să ce? Doar ca să ai tu un aparat administrativ, dar care sunt beneficiile pentru cetățenii de acolo? Niciunul! Pentru că cei din primăriile astea nu pot face proiecte pentru atragerea de fonduri europene, nu pot să facă de fapt nimic! Ar trebui, deci, să facem o reformă administrativă, astfel încât primăriile astea mici, UAT-urile, să fie arondate. Dar de lucrul acesta toată lumea se ferește, politicienilor le e teamă să pună degetul pe rană.”

Primarul Reșiței are un mesaj direct pentru Gabriela Stuparu, consilier județean PSD, cea care a susținut că bugetul trebuie reanalizat și că primarii social-democrați nu trebuie discriminați. „Vreau să-i transmit doamnei Stuparu (consilier județean PSD), acest «Să ni se dea!» trebuie să aibă o limită! Noi, cei de la Reșița, nu vorbim nici de numărul de locuitori, nu vorbim nici de ponderea în contribuțiile totale la impozitele pe venit, înțeleg că trebuie să-i ajutăm și pe alții, dar până unde? Nu dați Reșiței 50%, nu dați nici 25%, bine, repet, înțeleg asta, îi dați doar 9%, dar acum și din banii ăștia vreți să ne mai luați? Vă rog să fiți rezonabili și raționali!”, a concluzionat primarul Popa.

banner 970 x 250