Nelu Popa își bagă nasul în afacerile murdare din dealul Lupacului!

La depozitul european de gunoi al județului Caraș-Severin miroase tot mai pregnant a pagubă, iar primarul Reșiței e gata să „fure” o parte din afacere!

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Lupac, care trebuie să deservească tot județul Caraș-Severin, va fi funcțional cel mai devreme la mijlocul acestui an, conform celor mai recente informații oficiale. E deja foarte târziu, s-au cheltuit o mulțime de bani europeni și sume uriașe din bugetele locale. În tot acest timp, localitățile județului au fost ținute la limita suportabilității, iar unuii edili au scăpat de cantități importante de deșeuri care cum au putut, riscând dosare penale și otrăvind mediul. Mai mulți primari spun că socotelile se vor regla în sălile de judecată, edilul-șef al Reșiței fiind cel mai vehement în această problemă. „Noi cred că vom da în judecată ADI-ul, deci nu vom da în judecată nici firma, nici Consiliul Județean. Primăria Reșița nu are contract cu firma care a făcut deponeul. Consiliul Județean sau ADI-ul au contract cu firma, eu pot să dau în judecată ADI-ul, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, pentru că, practic, eu am plătit peste 1,5 milioane de euro în ăștia 2-3 ani de când car gunoiul la Oradea. Probabil că o să facem lucrul ăsta! Vom acționa ADI în instanță, vom cere inclusiv ieșirea Primăriei Reșița din ADI!”, a avertizat Nelu Popa. 

Până la pronunțarea unei sentințe judecătorești mai este însă, iar primarului Reșiței are nevoie de soluții imediate. În acest sens a dezvăluit că a purtat discuții cu o companie austriacă de profil. „Încercăm să facem un parteneriat și să transformăm reciclabilul pet în granule, încercăm să-i convingem, să-i aducem la Reșița. Ei au o fabrică în Austria, la Graz, și una în Polonia. Luna aceasta o să ne deplasăm la Ministerul Apelor și Mediului, să vedem dacă această inițiativă e una care poate fi pusă în practică. Practic, vrem să luăm, înainte de a ajunge la deponeu, cantitățile de reciclabil de pet. Discutăm aici nu numai de Caraș-Severin, discutăm de cinci județe, deci cele patru din Regiunea 5 Vest plus Mehedinți. Dânșii au o filială și în Serbia și acum adună cantitățile de pet inclusiv de pe partea de Belgrad”, a dezvăluit primarul Popa. 

Arhitectul-șef al județului, Victor Naidan, confirmă că, deși toate investițiile din cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană au fost finalizate și recepționate, operarea sistemului nu a fost demarată din cauza unor neconformități. Mai exact, s-au produs unele defecțiuni majore la lucrările de construcții. Bazinul de egalizare din sistemul de tratare a levigatului s-a dislocat, ridicându-se aproape 2 metri deasupra terenului. Consiliul Județean a cerut o expertiză tehnică și s-a ajuns la concluzia că e nevoie de un nou bazin de levigat. Pentru a asta a fost semnat deja un contract de execuție, constructorul cerând un termen de cinci luni. 

O altă defecțiune majoră a fost depistată la hala de sortare. Pur și simplu s-a desprins acoperișul. Acceași procedură e urmată pentru remedierea avariei. De aici și noul termen de punere în funcțiune a deponeului, jumătatea lui 2020. 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/