Negeia vasiovenilor! De Sântă Măria Mică, la Bocșa ruga e în Vasiova lui Tata Oancea

,,La noi în sat îi rând frumos / Ca niși ungie în țară / Că n-aș pucea să-l poviestăsc / Niși într-o dzâ dă vară” (Tata Oancea – La noi în sat)

Ruga de la Vasiova a scris astăzi o nouă filă în tradiția de sute de ani a locului, continuând obiceiul străbun care spune că, de hramul bisericii, dimineața e rugă la biserică și seara negeia în care toată lumea petrece și se strânge alături de rude și de prieteni. Primăria orașului Bocșa, Consiliul local și Casa Orășenească de Cultură Bocșa au invitat localnicii și pe ,,goșcii” lor, toți iubitori de muzică și joc popular, la doi pași de Biserica Ortodoxă Română din Vasiova, care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului. Cu o oră întârziere față de programul inițial, ansamblurile Casei Orășenești de Cultură din Bocșa:  Junii Bocșanei și Bocșana, au deschis oficial petrecerea, iar două tinere soliste de muzică populară din Banat, Georgiana VIȚA și Luminița SAFTA, i-au poftit pe cei prezenți la joc. Hora a fost deschisă de oficialitățile orașului, în frunte cu primarul Eugen Cismăneanțu și frumoasa lui soție, care este și director al Fundației ,,Triumful inimii”. Amfitrion și coordonator al evenimentului care a costat Primăria Bocșa 6000 de lei și destul de multă muncă a fost șeful serviciului Casa de Cultură, Ioan Liuț.

Ploaia, stricătoare de chef

Vremea urâtă a dat ceva emoții organizatorilor care s-au văzut nevoiți să amâne începerea rugii tradiționale și chiar să pregătească mutarea petrecerii în incinta Casei Orășenești de Cultură. Stropii de ploaie au continuat să cadă și spre supărarea părinților ai căror copii dansează în Ansamblul Bocșana și care s-au temut pentru sănătatea lor.  Dar discursurile au fost scurte, introducerile rapide și jocul a pornit parcă mai încins odată cu îndepărtarea norilor și oprirea ploii, în jurul orei 18.30. Bocșenii au putut să profite de asta, așa cum le-a și cerut de altfel primarul Cismăneanțu, în scurta luare de cuvânt din deschiderea negeii.

Și dacă Ruga satului e acum a orașului și nu mai seamănă cu ce a fost odată, și chiar dacă locația este alta, căci nu mai este permisă petrecerea în interiorul curții bisericii, așa cum se obișnuia înainte-vreme, Negeia vasiovenilor tot se ține, iar localnicii au venit să se bucure de spectacol, chiar dacă și aici am putea constata că numărul lor e tot mai mic.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647361774941″]

Comments

  1. Petru says:

    o porcarie de ruga…nu se compara cu ce a fost odata…defapt a fost o campanie de imagine,nu ruga pentru bocseni…