Neagra salvează Semmering-ul Bănățean! Campania „Să o salvăm împreună pe Neagra!”, inițiată de către Primăria Oravița, a debutat vineri în orașul cărășan

Primăria orașului Oravița a demarat campania de strângere de fonduri pentru repararea și repunerea în funcțiune a locomotivei cu aburi 50.065, locomotivă cunoscută și sub denumirea de Neagra, printr-o serie de manifestări cultural-artistice ce au debutat vineri în orașul din Valea Carașului.

Suita de manifestări a debutat vineri în Gara Oravița, unde, câțiva zeci de turiști împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, și-au dat întâlnire pentru o excursie pe ruta Oravița-Anina, traseu ce poartă și denumirea de Semmering-ul Bănățean. La acest grup s-a alăturat și cantautorul piesei „Semmering-ul Bănățean” imnul celei mai vechi linii de cale ferată montanistice din țară, Cristian Buică. Odată porniți în această călătorie, turiștii au avut surpriza întâlnirii cu trei mecanici de locomotivă ce au activat în perioada când locomotiva cu aburi 50.065 era funcțională. Pe lângă poveștile savuroase din acea perioadă, mecanicii de locomotivă le-au împărtășit celor prezenți și povestea fiecărui tunel din cele 14 tunele existente pe ruta de cale ferată Oravița-Anina.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157667985542436″]

Atmosfera muzicală a fost întreținută de cunoscutul cantautor reșițean, Cristian Buică, care, pe lângă imnul oficial al Semering-ului Bănățean, a încântat auditoriul cu muzică folck din propriul repertoriu.

YouTube video

Ne dorim ca prin această inițiativă să sensibilizăm persoanele cu stare care-și doresc salvarea acestui traseu montanistic unic din țara noastră. Toate acțiunile de astăzi sunt începutul unei campanii pe care dorim să o finalizăm cu succes și în perioada următoare Neagra să fie repusă pe șine”, a declarat Cristina Zainea, unul din organizatorii excursiei pe traseul Semering-ului Bănățean.

Ajunși în Gara din Anina, organizatorii au împărțit pliante cu acest traseu de cale ferată.

 

Pasărea Colibri a ridicat sala-n picioare, spectatorii fredonând împreună cu Mircea Baniciu hiturile acestuia!

Al doilea moment din seria evenimentelor prilejuite cu ocazia lansării campaniei „Să o salvăm împreună pe Neagra”, a fost concertul folk de la Casa de Cultură „George Motoia-Craiu” din Oravița. Peste 200 de participanți s-au bucurat de un spectacol la care și-au dat concursul artiștii locali: Rareș Ivănuș, Ion Petru, Vasile Condraș, solistul clisurii Dunării Florin Giukin, cantautorul reșițean Cristian Buică acompaniat de Marius Dobre și celebrul grup “Pasărea Colibri” având în componență pe Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici și Teo Boar.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157667426629850″]

Momentul culminant al evenimentului desfășurat în edificiul cultural orăvițean a fost cu siguranță intrarea în scenă al cunoscutului grup „Pasărea Colibri”. Mai bine de o oră, Mircea Baniciu și colegii săi, Vlady Cnejevici și Teo Boar, au ridicat publicul orăvițean în picioare și au smuls ropote de aplauze după fiecare interpretare, publicul fredonatând alături de Pasarea Colibri cunoscutele piese ale artiștilor.

YouTube video

 

Fondurile strânse vor fi depuse într-un cont al unui ONG ce se va ocupa de repararea și repunerea în funcțiune a locomotivei cu aburi.

În perioada imediat următoare, Primăria Oravița va stimula înființarea unei Organizații Non-Guvernamentale ce se va ocupa de colectarea și gestionarea fondurilor ce vor fi adunate pentru repararea locomotivei cu aburi de tip 50. 065. „A fost un prim pas al acestei campanii și ne-am propus ca prin aceste acțiuni de astăzi(n.r. vineri, 6 mai) să mediatizăm intenția noastră de a o repara pe Neagra. Sunt convins că după această campanie vom reuși să adunăm cei 200.000 de lei necesari pentru repararea locomotivei cu aburi. În perioada următoare vom stimula  înființarea unui ONG, iar la momentul în care va fi funcțional, vom comunica și contul unde pot fi făcute donațiile”, a declarat primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu, pentru Express de Banat.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/