Deși suntem tentați să spunem că doar fenomenul migrației din ultimii ani este de vină pentru scăderea semnificativă a populației din județul Caraș-Severin, și alți factori trebuie luați în seamă. A scăzut serios numărul nașterilor și s-au înmulțit decesele în ultimul deceniu. Pentru a reduce declinul demografic, Direcția de Sănătate Publică a demarat o campanie, cu sprijinul Instituției Prefectului Caraș-Severin.
În ultimii 10 ani, circa 16.000 de cărășeni s-au orientat spre alte județe din țară, în timp ce peste 9.000 de persoane s-au mutat definitiv sau temporar în străinătate. 41% din scăderea numărului populației este pusă însă pe seama scăderii sporului natural.
CITEȘTE ȘI: Aproape 50.000 de cărășeni au părăsit județul în ultimii 10 ani! 30% dintre ei sunt din Reșița
O statistică referitoare la perioada 2012-2021, prezentată recent de Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, arată că numărul nașterilor a scăzut cu circa 25%. Dacă în 2012 se nășteau în județ 2.503 copii, în 2021 numărul născuților vii a scăzut la 1.917, rata natalității ajungând de la 7,38 la 6,14. În același timp, deși a intervenit și fenomenul migrației și mai mulți cărășeni au ales să plece din județ, numărul deceselor a crescut. În anul 2012 au fost consemnate 3.930 de decese, iar 9 ani mai târziu s-a ajuns la 5.084, astfel că rata mortalității a ajuns de la 11,58 la 16,29.
O problemă este și în ceea ce privește fertilitatea feminină, adică frecvența născuților vii la 1.000 de femei cu vârsta între 15 și 49 de ani. Se poate observa că rata fertilității a scăzut de la 30,13 la 27,31. Dacă în 2012 erau 83.079 de femei fertile, în 2021 numărul a coborât la 70.188, scădere bruscă înregistrându-se din 2018 încoace, mai ales la intervalul de vârstă 20-29 de ani, adică fix grupele de vârstă la care, biologic vorbind, fertilitatea este maximă.
CITEȘTE ȘI: Mai bine de jumătate dintre cărășeni suferă de boli cronice!
Pentru a putea reduce scăderea demografică, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin și Instituția Prefectului Caraș-Severin au stabilit câteva obiective generale. Printre aceste obiective se află și extinderea și îmbunătățirea serviciilor de planificare familială și sănătatea reproducerii. Prefectul Ioan Dragomir consideră că în acest sens trebuie implicați și medicii de familie, pentru că sunt primii care interacționează cu populația atât în mediul rural, cât și în cel urban.
În prezent, în județul Caraș-Severin există doar 4 cabinete de planificare familială, care să ajute atât cuplurile, cât și părinții care doresc să îi ducă pe copiii lor, băieți și fete, la astfel de consiliere legată de diverse aspecte, cum ar fi igiena, sănătatea reproducerii, metode de contracepție. Cele 4 cabinete se află la: Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă.
Din păcate, de-a lungul timpului nu au mai fost implementate programe locale sau naționale pentru sănătatea reproducerii, astfel că de câțiva ani nu se mai acordă nici contraceptive gratuite prin aceste cabinete, totul fiind la nivel de discuții cu Organizația Mondială a Sănătății. „Noi asta încercăm acum, să venim și să creăm un program care să stopeze declinul demografic. Asta este ideea noastră, să facem ceva.”, a completat directorul DSP, Dan Miloș.
„Am constatat că suntem mai puțini în județ, mai bolnavi, mai bătrâni. Și suntem mai puțini cu studii superioare în județul Caraș-Severin în 2021, comparativ cu 2011. Rezultatele ar fi și mai rele dacă ne-am compara cu 1990 sau chiar cu 2001. Ne gândim încotro se îndreaptă județul. Dacă înainte de ’89 aveam peste 330.000 de locuitori, iată că acum avem 246.000. Încotro ne îndreptăm? Ce ar putea face DSP, care are un rol deosebit în ceea ce privește sănătatea în județul nostru. Încercăm să generăm o dezbatere la nivelul județului, apoi să colectăm propuneri și să centralizăm aceste propuneri, împreună cu cele ale specialiștilor de la DSP și de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu numai, să le trimitem la Ministerul Sănătății și chiar la Guvernul României.”, a explicat prefectul Ioan Dragomir.
În această lună, la nivelul județului Caraș-Severin, Direcția de Sănătate Publică a județului, cu sprijinul Instituției Prefectului și împreună cu Ministerul Sănătății și mai multe instituții din țară, derulează campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”. Tema campaniei este informarea și conștientizarea populației generale, mai ales a adolescenților și femeilor gravide, cu privire la diferitele aspecte ale sănătății reproducerii.