Nămolul de la Techirghiol, vândut străinilor?! Cu ajutorul unei firme din Caransebeș!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Comunitatea din Techirghiol este în conflict cu autoritățile naționale după ce acestea au acordat licență de exploatare pentru o firmă din Caransebeș, care va exporta nămolul din stațiunea balneară, susțin localnicii. Presa locală de la Marea Neagră menționează că cea mai cunoscută stațiune balneară din țară, Techirghiol, riscă să dispară de pe hartă dacă nămolul legendar, care vindecă bolile reumatice, va fi exploatat și vândut, la tonă, după principiul economiei de piață.

Potrivit replicaonline.ro, Guvernul a aprobat anul trecut explorările în lac după resursa minerală, urmând să dea și licența de exploatare. Comunitatea locală, neconsultată în această privință, opune rezistență și cere organizarea unui referendum în Techirghiol care să impună restricții în licența de exploatare.

Tensiunile pleacă de la faptul că SC Formin SA, cu sediul în Caransebeș, a obținut în 2016 acordul Guvernului, a finalizat deja cercetarea pe primul sector obținut prin concesiune și se află în plin proces de obținere a licenței de exploatare. Totul în scop turistic, susțin reprezentanții firmei Formin, care au găsit și un investitor german dispus să cheltuiască 50-80 de milioane de euro pentru construirea unui complex balnear pe malul lacului.

Localnicii suspectează însă că exploatarea nămolului se va face în scop pur comercial, urmând să fie vândut ca orice marfă, chiar și la export.

În condițiile în care va dispărea acest nămol sapropelic, putem să spunem că stațiunea balneară Techirghiol, care în acest moment ocupă locul I în rândul stațiunilor balneare din România, o să dispară de pe hartă, a explicat, la dezbaterea publică organizată în localitate, primarul stațiunii, Iulian Soceanu. Acesta a impus concesionarului două condiții care să fie introduse de Formin SA în licența de exploatare. „Interdicția de a exporta nămolul în afara țării și impunerea unei restricții de valorificate a nămolului numai în zona costieră a Mării Negre, în bazele de tratament deja existente. Aceste două solicitări trebuie luate în seamă și introduse în licența de exploatare. Dacă nu, voi face un referendum. Nu vom lasă ca această resursă minerală să plece în altă parte”, a declarat primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

De precizat că Formin SA din Caransebeş este reprezentată de Vasile Albulescu (care deţine 99,0569% din acţiuni) şi Angela Patricia Brătescu (0,49%). Societatea are în portofoliu proiectarea, executarea şi documentarea de foraje de apă, foraje geotehnice şi foraje geologice. SC Formin Techirghiol SRL, cu sediul tot în Caransebeş, a fost înfiinţată de Formin SA. Asociaţi la „puiul” Formin Techirghiol sunt Vasile Albulescu şi Formin SA, reprezentată de Dan Cornel Fara. Administratorul societăţii este Tiberiu Aurelian Duma, care figura, în urmă cu câţiva ani, în conducerea Sinteza SA, societate comercială cu tradiţie în industria chimică românească, unul dintre produsele companiei fiind acidul salicilic sublimat, folosit în industria coloranţilor, intermediar în industria farmaceutică şi cosmetică.

La întâlnirea cu reprezentanții comunității din Techirghiol au fost prezenți specialiști în domeniul geotehnicii și resurselor minerale, care au precizat că valențele lacului nu sunt date numai de nămol, ci și de apă și microorganisme. „Ca să nu ajungem ca la Roșia Montană, trebuie lucrat doar cu avizele de mediu, exploatarea durabilă se face condiționat”, a punctat și geologul Costina Fulga.

Iar fostul manager al Sanatoriului Balnear Techirghiol, Septimiu Bourceanu, a pus în discuție o condiție primordială a „supraviețuirii” nămolului: „cel care deține licență de exploatare trebuie sa returneze nămolul în lac”.

Directorul Formin SA, Tiberiu Duma, a explicat că nu poate da răspuns sigur dacă nămolul va pleca sau nu din această zonă. „Nu am găsit nicio reglementare în lege care să impună condiții asupra comercializării unei resurse. Ideea noastră nu este de a face profit prin comercializarea nămolului, ci de a-i da valoare adăugată într-o altă zonă: turismul”, a declarat Duma, citat de replicaonline.ro.

Managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan, crede că liberalizarea prețului la nămol ar însemna scumpirea tratamentelor, fapt ce îi va afecta mai ales pe pensionari.

„Problema cea mai spinoasă este rezerva de nămol. În momentul în care o va exploata oricine, putem rămâne fără nămol. Dacă ai tehnologie adecvată, te trezești că în câteva luni nu mai ai nimic pe fundul lacului. Și Techirghiolul va deveni o amintire. Acestui nămol îi trebuie o perioadă de 30 de ani să se sedimenteze, să aibă proprietățile de care ne bucurăm noi astăzi”, a menționat Roxana Almășan.

Lacul Techirghiol este sub protecția UNESCO.

Sursă foto: Cuget Liber și Ziua de Constanța

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/