„My village – your village! It’s time to act!”. Ultimul pas, la Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița

Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița a găzduit recent ultimul eveniment de diseminare a proiectului „My village – your village! It’s time to act!”. Și pentru a arăta că sunt cetățeni activi, cu acest prilej liceenii au pus bazele unui Consiliu Erasmus+ în cadrul căruia să discute schimbările pe care le doresc din partea Primăriei Oravița.

Proiectul „My village – your village! It’s time to act!”, coordonat de Asociația Voluntariatul pentru Toți Reșița, în parteneriat cu Minority Voice din Serbia a ajuns la final. Ultimul eveniment de diseminare a avut loc în 28 martie la Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița. Coordonatorul de proiect, Laura Turcu, împreună cu unul dintre liderii de grup din proiect, Claudiu Pamfil, au prezentat obiectivele proiectului liceenilor, majoritatea venind din satele limitrofe orașului Oravița.

Proiectul menționat s-a desfășurat în perioada 1 septembrie 2017 – 31 ianuarie 2018, iar mobilitatea propriu-zisă, când 48 de tineri din România și Serbia au mers în satul Milcoveni, s-a desfășurat în perioada 19 – 28 septembrie 2017. Timp de 10 zile, tinerii din ambele țări au învățat împreună ce înseamnă să fii cetățean activ, cum se iau deciziile la nivel local și cum pot fi ei înșiși incluși în procesul de luare a deciziilor de către autoritățile competente. Mai mult, aceștia au învățat diferite moduri de a prezenta ceea ce doresc, prin exerciții de retorică, vorbit în public, teatru și muzică.

Unul dintre rezultatele acestui proiect a fost înființarea unui Consiliu Erasmus+ al liceului, unde reprezentanți din fiecare clasă să discute schimbările pe care le doresc din partea Primăriei Oravița, precum și modul în care tinerii se pot implica în luarea deciziilor, fiind astfel conștienți de responsabilitățile ce le revin odată cu statutul de cetățean european și membru activ al comunității. Totodată, s-a discutat despre oportunitățile de participare la diferite mobilități care urmează să fie implementate anul acesta în țară și străinătate în cadrul programului Erasmus+.

Pentru constituirea Consiliului Erasmus+, elevii beneficiază de suportul membrilor Asociației Voluntariatul pentru Toți, precum și de cel al prof. Alina Cerbu, cadru didactic implicat de la începutul proiectul în coordonarea activităților aferente.

Proiectul „My village – your village! It’s time to act!” a fost finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, mobilități ale tinerilor, schimburi de tineri. Bugetul proiectului a fost de 21.528 de euro, nr. de referință 2017-2-RO01-KA105-037711.