Muzica tradițională din Banat, o comoară ce trebuie păstrată

Folclorul care ridică oamenii la dans la petrecerile din Banat începe să se piardă, deoarece muzicienii care știu să cânte cum se făcea odinioară sunt tot mai puțini. Pentru ca moștenirea lor culturală să fie păstrată, autoritățile locale din Kikinda au semnat un parteneriat cu Universitatea de Vest, tocmai pentru ca țamburașii și alți artiști de muzică populară bănățenească să fie integrați profesional.

Proiectul Educational and Networking Tools on development of Authentic Performance for professional integration continuă ceea ce s-a făcut în trecut în cadrul proiectelor Living Heritage și Hera. „Este un proiect ambițios, care continuă doar punerea în valoare a altor elemente ale patrimoniului cultural din această zonă. Ne-am gândit că o altă resursă este muzica tradițională. Din păcate, nu cred că este suficient de bine pusă în valoare, se uită aceste practici ale muzicii tradiționale”, a declarat Petru Ștefea, managerul de proiect.

Proiectul e finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România- Serbia. „Este un proiect soft, cu un buget mic, dar cu o importanță foarte mare”, a precizat Anca Lolescu, directorul Biroului Regional pentru Relații România-Serbia.

1000x100 casa brutarului

La evenimentul de lansare a proiectului a fost prezent și Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Vladimir Tadic. „Așteptăm ca la finalul acestei colaborări să avem parte de un produs frumos, cu rezultate bune. Este vorba de un proiect ambițios, dar având în vedere că noi știm cine sunt partenerii și colaborarea lor de succes de până acum, nu ne îndoim că și acest proiect va fi realizat”, a precizat Tadic.

Colaborarea dintre UVT și orașul Kikinda a devenit deja una de tradiție. „Orașul Kikinda are ocazia să continue colaborarea fructuoasă cu UVT. Noi vorbim limbi diferite, dar gândim la fel. În anii precedenți, ne-am ocupat de diferite forme de moștenire culturală, iar anul acesta ne vom dedica muzicii”, a precizat Sașa Tanackov, secretarul pentru dezvoltare economică și turism din primăria orașului situat aproape de granița cu țara noastră.