Muzeul Național de Artă Timișoara a obținut statutul de Partener Instituțional CNR UNESCO, în 2022

explo 1000x200

În urma depunerii dosarului de candidatură și a promovării etapei de evaluare, Muzeul Național de Artă Timișoara a dobândit statutul de partener instituțional al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în domeniile culturii, educației interculturale, în promovarea diversității și a patrimoniului cultural.

Evaluarea a fostă realizată de 4 experți desemnați de Asociația Comunelor din România și de Uniunea Consiliilor Județene din România, precum și de un reprezentant al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Criteriile de evaluare au vizat compatibilitatea activității instituțiilor candidate cu agenda UNESCO cu prioritățile Comisiei Naționale, dar și capacitatea acestora de a dezvolta parteneriate interne și internaționale. Este singura instituție culturală din județ care a obținut acest statut. Parteneriatul, anunță conducerea muzeului, aduce un plus de valoare imaginii și activității instituției în promovarea culturii.

Sub egida acestui statut, Muzeul de Artă va organiza în perioada următoare o serie de expoziții dedicate unor artiști precum: Paul Neagu, Oskar Szuhanek, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Romul Nuțiu, Suzana Fântânariu, Ciprian Radovan și alții.

foto

„Decizia Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO de a considera Muzeul Național de Artă Timișoara drept partener instituțional reprezintă un vot de încredere cu importantă influență asupra imaginii muzeului nostru. Dinamica recentă a muzeului este evidențiată în proiectele dedicate patrimoniului național și internațional, eforturile echipei noastre concretizate în elaborarea și expunerea unor proiecte relevante de patrimoniu și de artă contemporană, calitatea activităților educaționale, diversitatea parteneriatelor cu instituții omoloage naționale și internaționale, conectarea la comunitatea colecționarilor din Europa, calitatea studiilor și activităților de cercetare, comunicare și promovare a patrimoniului muzeal și muzeificabil. Toate acestea au contribuit la faptul că dosarul muzeului nostru a obținut punctaj maxim în acest concurs.”, a declarat Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara.

Calitatea de Partener Instituțional al CNR UNESCO este conferită exclusiv de Comisia Națională a României pentru UNESCO instituțiilor publice ce împărtășesc valorile și idealurile UNESCO și se angajează să le promoveze în mod activ. Parteneriatul se dobândește prin concurs și este valabil pentru o perioadă de trei ani. În mod excepțional, ciclul de desemnare din anul 2022 a limitat numărul de desemnări la două pentru fiecare din cele opt macro-regiuni de dezvoltare, în cazul instituțiilor publice coordonate de consiliile județene.