Muzeul de Artă din Timișoara inaugurează o nouă expoziție permanentă

Zeci de lucrări ale artiștilor din grupurile 1+1+1 și Sigma vor fi expuse la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția se deschide miercuri, 28 octombrie, la ora 16.00. 

Noua expoziție permanentă – a șasea după „Pictură veche bănățeană”, „Icoane bănățene”, „Artă modernă românească”, „Corneliu Baba” și „Artă europeană” – este găzduită în sălile de la etajul I ale Muzeului de Artă și va putea fi vizitată zilnic, de marți și până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

„Colaborarea cu ingineri, arhitecți și oameni de știință a îndreptat grupul spre o cercetare interdisciplinară, remarcabilă pentru anii 1960-1970 și pentru condițiile unui regim politic totalitar care s-a întrecut în a lua măsuri constrângătoare. În pofida multiplelor restricții, Timișoara era un loc unde se aflau suficiente minți luminate, aspirând la o orientare pro-occidentală în arte și științe. Acestea fuseseră posibile pe fondul în care Timișoara anilor postbelici era încă populată de mulți meseriași cu o înaltă calificare, de o clasă de mijloc supraviețuind războiului și vorbind mai multe limbi, de o societate în care relațiile interpersonale se bazau pe dialog și reciprocitatea serviciilor făcute. Acest aspect – prea puțin evidențiat în înțelegerea infrastructurii orașului – a făcut posibilă relația dintre creatorii artei neo-avangardiste și societatea locală.”, spune despre expoziție Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Scurt istoric 111 + SIGMA

Grupul 111 a fost înființat în 1966, în cadrul Liceului de Artă din Timișoara. După plecarea lui Roman Cotoșman în SUA, grupul 111 a devenit grupul SIGMA. Pentru arta contemporană din România, SIGMA a încercat definirea omului prin gramatica formelor, estetica industrială, marketing, geometrie industrială, culori complementare, design și studiu bionic. Profesorii Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan și Ioan Gaita au dat viață grupului Sigma, care a devenit de referință în artele vizuale și ideile artistice ce urmau să apară.