Muzeul Caransebeș întâmpină Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș pregătește, de Dragobete un material video pe care-l promovează online pe Facebook-ul muzeului în 24 februarie ora 10.00.

Pentru acțiunea „Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români” etnografele muzeului caransebeșean au solicitat sprijinul Ansamblului Zestrea Gugulanilor, coordonat de către instructorul Simion Dragalina.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților, care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate de sărbătoare, și porneau cu voie bună înspre pădure, pentru a culege ghiocei și viorele pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste. Fetele culegeau și perechi de muguri (Dragobeți) pe care îi purtau la ureche ca simbol al dragostei, apoi se veseleau (chiuind) în jurul focului aprins, spunând tot felul de glume cu substrat erotic. La ora prânzului fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat și nu unul oarecare, ci acela care le îndrăgea. De își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simbolizează legământul lor de dragoste pe întregul an de zile.

Această poveste de Dragobete a fost interpretată de dansatorii Ansamblului zestrea Gugulanilor într-un cadru rustic, mai întâi în Casa Pădurarului pe care muzeul caransebeșean o are expusă în curte, după care în zona de agrement Teiuș, după cum ne-a precizat managerul instituției de cultură dr. Dacian Rancu. 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/