Muzeul Caransebeș în circuitul Noaptea Muzeelor online, cu aportul elevilor de la „Dacia”

Pandemia obligă organizatorii evenimentului internațional Noaptea Muzeelor să se reinventeze, astfel că acțiunile se vor muta online. Caransebeșul participă datorită grupului de elevi de la Liceul Tehnologic Dacia, coordonați de profesoara Liliana Danciu.

Anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), pentru Noaptea Muzeelor a declanșat un concurs dedicat elevilor pentru că interactivitatea este foarte importantă pentru procesul de învăţare.

Cea de a 16-a ediţie a Nopţii Muzeelor, care va avea loc pe 14 noiembrie, se reinventează pe finalul anului 2020 prin noi activități, proiecte culturale organizate în muzee sau spaţii alternative, cât şi în mediul virtual, arată un comunicat al organizatorilor.


leader board 728 x 90 px

Reţeaua Naţională a Muzeelor a lansat o provocare celor mai tineri consumatori culturali şi activează în premieră, sub umbrela Nopţii Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat “Animaţii, Puzzle, Investigaţii – Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”. La iniţiativa menită să incite creativitatea elevilor s-a înscris și Liceul Tehnologic Dacia din municipiul Caransebeș, cu un proiect în colaborare cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.

Am fost admiși în acest apel de proiecte deosebit de interesant, datorită proiectului nostru Caleidoscop Istoric Bănățean în 10 minute, la care participă 10 elevi din clasa a X a, a liceului nostru. Proiectul nostru, cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai Muzeului Caransebeș vrem să promovăm istoria bogată a Banatului de Munte. Fiecare elev va interpreta un rol de tipul Eu sunt…, am trăit…, peisajul din jurul meu…, lumea… etc., într-un filmuleț care să nu depășească 1 minut. Vom încerca să reconstituim vizual epoca respectivă: costume, recuzită, locație etc.. Cele 10 filmulețe vor fi asamblate într-un colaj video de 10 minute, cum este indicat în titlul proiectului”, ne-a declarat profesoara Liliana Danciu.


Conținutul video va fi promovat în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Potrivit managerului evenimentului Noaptea Muzeelor, Dragoş Neamu au fost selectate şi finanţate 4 proiecte originale, inventive, din întreaga țară, la clasele de gimnaziu, și 3 la clasele de liceu, printre care și Liceu Tehnologic Dacia, care valorifică colecţiile muzeelor din ţară şi care vor fi prezentate publicului exclusiv în mediul virtual.

Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind un eveniment cultural aşteptat de public de fiecare dată cu mare interes. Evenimentul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.