Muzeul Bibliei se numără printre atracțiile Capitalei Culturale Europene 2023. Astfel, Lugojul va avea un eveniment cultural cuprins în calendarul manifestărilor, și anume o expoziție dedicată rolului Bibliei în formarea civilizației și culturii europene.
Expoziția va avea loc la Centrul Reformat „Noul Mileniu” de pe Splaiul Morilor nr. 7, Timișoara. Vernisajul este programat luni, 24 aprilie, de la ora 18.00. Evenimentul este organizat de Muzeul Bibliei și Asociația Renașterea Familiei. Expoziția poate fi vizitată până în data de 28 aprilie.
Invitați sunt IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, lect. univ. dr. Amiel Drîmbe, reprezentanți ai cultelor și autorităților din județul Timiș, iar în continuarea programului, mezzosoprana Aura Twarowska va susține un recital muzical.
Această expoziție, organizată de pastorul baptist lugojean Ionel Tuțac, a pornit de la Lugoj (trei expoziții, la Liceul „Coriolan Brediceanu”, Biblioteca Municipală și Casa Bredicenilor), și a fost apoi prezentată de două ori la Timișoara, la Bastionul Theresia, la Arad, Jimbolia, Lipova, Nădrag etc. Inițiativa a câștigat din ce în ce mai multă vizibilitate, atrăgândul interesul cultelor religioase din România, oamenilor de cultură și publicului amator de inedit, în general.
Totul a început cu pasiunea pastorului Tuțac, de a colecționa Biblii istorice, rare sau cu totul deosebite, precum „sora” Bibliei duse pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14, cu dimensiunea de 2,5 x 3,5 centimetri, sau o Biblie – breloc ce a aparținut marelui predicator Billy Graham.
Sutele de exponate ce fac parte din colecţia personală a pastorului Ionel Tuţac creează un univers spiritual aparte, care cuprinde o pagină din cea de-a doua „Biblie” tipărită, în 1475, ediţii începând cu secolul XVII, Biblii miniaturale, exemplare inedite în zeci de limbi şi dialecte, dar şi cea mai mică Biblie din lume, ce poate fi citită doar la microscop. De asemenea, două manuscrise (unul din 1250, altul din 1529), două pagini din anul 1500, o pagină din prima ediție King James Version, un Evangheliar cu caractere chirilice din 1761-1762, apărut sub patronajul domnitorului Gavril Callimachi (există doar două exemplare din această ediție), o biblie în latină din anul 1700, cel mai mic exemplar al Bibliei Guttenberg, un sul al cărții Estera de 6,5 m și multe alte exemplare speciale.
Între timp, Mitropolia Banatului a completat expoziția cu câteva exemplare rare. „Muzeul Bibliei” este un concept unic în România.