Muzeul Banatului Montan readuce în atenția reșițenilor „Filmele de altădată”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Peste 3.500 de afișe de film din secolul trecut, informații despre evoluția artei afișului de film în ultimele șase decenii, precum și aparatele de filmare și proiecție vintage – toate acestea vor fi puse la dispoziția publicului larg cu ocazia expoziției „Filme de altădată. Afișe de film din colecția Muzeului Banatului Montan”, al cărei vernisaj se anunță să aibă loc la sediul instituției, în prima zi a săptămânii viitoare.

Afișul de film definit ca fiind o capsulă a timpului, dar mai ales modalitatea de promovare a peliculei care subsumează elementele esențiale ale acesteia: numele actorilor, al regizorului, al studioului, precum și o probă a activității cinematografelor va reprezenta subiectul principal al expoziției din orașul reședință al județului Caraș-Severin, un eveniment pus la cale de Muzeul Banatului Montan, împreună cu Muzeul Cineastului Amator pentru toți iubitorii de artă cinematografică.

În același timp, pe lângă prezentarea colecției impresionante de afișe de film din perioada anilor 1940-1980 (peste 3.500), ca urmare a donației colecționarului orăvițean Ioan Jifcovici, exprimând diversitatea abordării evenimentelor și a vieții, în general (drame, comedii, filme de acțiune ori de aventură, filme de artă și filme animate, producții ale studiourilor Romfilm, Mosfilm, Sovrom film, Defa Berlin, Gruzia film, Lenin film, Warner Bros., Gaumont), expoziția de săptămâna viitoare își propune, de asemenea, să evidențieze evoluția artei afișului de film din ultimii 60 de ani în România.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Evenimentul programat să aibă loc luni, 21 octombrie, începând cu ora 12.00, va fi momentul perfect de a cunoaște cabina de proiecție ori aparatele de filmare și proiecție a căror istorie începe cu August Lumiere, la finalul secolului al XIX-lea. În plus, aparatele de producție rusească ori cele ale Intreprinderii Optice Române, aflate în colecțiile Muzeului Cineastului Amator, impresionează încă prin aerul vintage.

Expoziția este concomitent un tribut adus celor doi actori de talie mondială, originari din Banat, cărora destinul le-a oferit o stea: Bela Lugosi (Lugoj, 1882 –1956), personaj principal în filmul Dracula (1931) și Johnny Weissmuler (Freidorf, 1904-1984), cunoscut ca Tarzan în filmul Tarzan, omul maimuță (1932).

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/