Municipiul Reșița nu mai reprezintă niciun interes pentru oamenii de afaceri?

Cum este posibil să stai pe o mină de aur și pur și simplu să nu-ți dorești să excavezi? De câțiva ani spun că nu mă mai miră nimic și totuși lucrurile care se întâmplă sau nu se întâmplă continuă să-mi ridice mari semne de întrebare, să mă dezamăgească, la fel ca oamenii nepăsători, plini de ignoranță și ghidați de răutate.

Una dintre cele mai frumoase așezări ale județului Caraș-Severin și chiar ale țării, municipiul Reșița, se află de ani buni într-o cădere liberă și asta din cauza lipsei de interes și stării de je m’en fiche a propriilor locuitori, care au ales calea „sclaviei” la bătrâni în străinătate, pe cea a orașelor mari pentru „un trai mai bun” sau au optat să trăiască din ajutoarele sociale. Ne plângem că nu sunt investitori?! Dar dacă aceștia ar veni, cine ar presta pentru ei? O mână de locuitori care așteaptă para mălăiață să cadă în gura lui Nătăfleață?!

Dar problema nu îi vizează dor pe oamenii de rând, ci și pe așa-zișii oameni de afaceri, antreprenori cu pretenții de corporate, dar definiți prin specificul omului fălos, așa ca în Banat, că doar zicala a mai rămas de noi, fără idei și fără inițiativă, aceștia la rândul lor așteptând mana cerească.

Sunt curioasă unde este normalitatea ca într-un oraș reședință de județ să vezi la fiecare două magazine anunțul „închiriez spațiu”, să nu ai unde să ieși într-un club, vineri seara sau să stai de vorbă cu unul dintre patroni și să nu știe cum să își promoveze propria afacere. „Eh! Noi nu mai avem idei, dacă oamenii nu sunt interesați să vină, atunci noi ce să mai facem, am obosit, gândiți-vă VOI la ceva” sunt vorbele multora dintre antreprenorii acestui oraș. Vorbesc doar de Reșița pentru că aici timpul s-a oprit în loc, afacerile au înghețat, oamenii au amuțit și doar glasurile puținilor copii se mai aud. Și asta pentru puțin timp, pentru că și ei vor pleca spre „țările calde”…

Ca să nu existe interpretări de ce am ales această formulă dură și directă, vin cu un exemplu concludent, care să dea cărțile pe față: toate persoanele cu inițiativă care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban și au domiciliul în Regiunea Vest au fost invitate, recent, la o întâlnire în cadrul celei de-a doua sesiuni de informare ce face parte din proiectul SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale. După mai bine de două ore de așteptare, cu mari speranțe și cu o pregătire pe măsură pentru invitați, organizatorii „au pus lacătul” pe ușa locației-gazdă din Centrul Civic al Reșiței și au rămas cu o mulțime de întrebări vizavi de acest fenomen îngrijorător, un trend care nu face altceva decât să îngroape și mai mult orașul. De ce nu a dorit chiar nimeni să participe la această întâlnire? Este Reșița atât de dezvoltată încât nu mai este loc pentru noi afaceri, oamenii nu mai au idei sau pur și simplu Reșița nu mai reprezintă nici cel mai mic interes pentru nimeni?

Proiectul are ca obiectiv principal stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competențe antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de practică pentru 44 de persoane în vederea dezvoltării resursei umane, activități de mentorat pentru 44 de persoane, crearea și sprijinirea în vederea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest, care vor genera 88 de locuri de muncă. Cele 44 de afaceri vor fi finanțate cu suma de 135.377,67 lei sau 177.340,00 lei. Evenimentul a urmărit informarea potențialului grup țintă și a publicului larg cu privire la oportunitățile antreprenoriale pe care le oferă regiunea de implementare, activitățile proiectului și condițiile de participare în cadrul acestuia.

Și totuși, pentru că speranța este cea care moare ultima, pentru că noi am ales să rămânem pe câmpul de luptă și pentru că merităm o a doua șansă (sper!), organizatorii lansează încă o invitație pentru data de 25 iunie cu același obiectiv, aceeași locație – Pizza 2Go, ora 18, de această dată, poate, poate își va face timp cineva să ajungă la întâlnire.

Reamintim faptul că partenerii de proiect vor descrie întregul parcurs pe care o persoană îl poate avea în cadrul activităților programului, mai exact vor explica caracteristicile cursului de formare profesională, modalitatea de organizare, desfășurare și selectare a planurilor de afaceri, caracteristicile și modalitatea de organizare a stagiilor de practică pentru persoanele selectate. Se va explica în detaliu sprijinul financiar și material de care vor beneficia planurile de afaceri și concursul ce va fi organizat.

În cadrul întâlnirii, punctele care se vor discuta sunt:
– furnizarea serviciilor de mentorat pentru completarea cunoștințelor câștigătorilor concursului de planuri de afaceri;
– înființarea afacerilor selectate și sprijinirea operaționalizării acestora;
– realizarea decontărilor aferente subvențiilor acordate afacerilor sprijinite prin proiect;
– monitorizarea afacerilor sprijinite;
– perioada de desfășurare a fiecărei etape ce face obiectul procesului de asistență și a documentelor justificative necesare;
– prezentarea metodologiei de selecție a grupului țintă care vizează calendarul de desfășurare a procesului de selecție, etapele și caracteristicile acestuia, structura dosarului de selecție.

În final, se vor prezenta sursele de informare care privesc activitățile și sprijinul furnizat prin intermediul proiectului, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și având coordonator Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş și S.C. GAPA S.R.L., partener de proiect.

Procesul de informare este transparent, iar în situația în care materialele de informare nu sunt îndeajuns de clare sau există nelămuriri, participanții vor putea contacta echipa de proiect pentru discuții individuale. Informații suplimentare se pot obține accesând adresa de e-mail: dbuzatu@cciat.ro, Daiana BUZATU – manager de proiect.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/