Municipalitatea din Timișoara a fost criticată pe rețelele de socializare după ce a luat decizia de a turna asfalt pe trotuarele de pe B-dul C.D. Loga, aflat în centrul orașului, în loc să pună pavaj. Pe de altă parte, viceprimarul Ruben Lațcău susține că lucrările din această zonă sunt unele de „reparații”.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a luat decizia de a posta pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei de miercuri, mai multe fotografii de pe șantierele din oraș, pentru ca cetățenii să afle care este situația lucrărilor de reparații la trotuare. Astfel, Lațcău a anunțat că se lucrează pe bulevardele C.D. Loga și Mihai Eminescu, tronsoanele de la Michelangelo la Revoluției. Mai mult, viceprimarul Timișoarei spune că s-a întâlnit și cu reprezentanții Societății de Drumuri Municipale, care realizează lucrările.
„Porțiunea de trotuar din fața liceului Carmen Sylva este, după cum puteți vedea din poză, gata. Pe ambele străzi vor fi curând finalizate integral trotuarele și vom avea treceri de pietoni la nivel cu bordura la toate intersecțiile. Chiar în timpul vizitei am întâlnit un domn care m-a întrebat de bordurile foarte înalte și i-am oferit asigurări că vom avea treceri supraînălțate, deci accesibile pentru toți pietonii, fie că sunt școlari sau vârstnici, și bicicliștii ce vor circula pe acolo. Cu cei de la SDM am stabilit măsuri de îmbunătățire a spațiului verde pentru stabilizarea copacilor de pe străzile adiacente la Loga și Eminescu. Carosabilul este în lucru și mă aștept să fie gata până la finalul lunii”, a afirmat Ruben Lațcău.
Din imaginile făcute publice de viceprimarul Timișoarei se poate observa că pe trotuarele de pe B-dul C.D. Loga a fost turnat asfalt, motiv pentru care au început să apară primele reacții. Astfel, Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, s-a arătat revoltat de faptul că a fost turnat asfalt până în zidurile clădirii care găzduiește Liceul „Carmen Sylva”, veche de peste 100 de ani.
„Atât ați știut să faceți, atât ați făcut. Atât merită un monument istoric de importanță națională ca Liceul «Carmen Sylva». Atât va merita și Liceul C.D. Loga și celelalte clădiri iconice de pe stradă. Asta în ciuda avizului Direcției de Cultură, care acum pare că nu mai contează și care spune explicit: «se descurajează utilizarea asfaltului pe aceste străzi». Cum stăm cu aplicarea asfaltului până în peretele unei clădiri cu o vechime de peste 100 de ani?”, a afirmat Dan Diaconu.
De asemenea, și Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei, susține că noua administrație își bate joc de oraș și a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții și Direcției de Cultură Timiș să ia măsuri.
„Bătaia de joc de orașul nostru continuă! Iată o nouă ispravă a neisprăviților ce constituie administrația «zero proiecte» a Timișoarei. (…) Pentru că acuș începe școala cu elevii prezenți fizic, zilele trecute s-au reluat lucrările la trotuarele de pe C.D. Loga. Și… surpriză: ele n-au fost făcute așa cum cere legea, conform autorizației de construire, care prevede pavaj -acel pavaj folosit cu mine ca primar pentru întreaga zonă centrală, mai puțin pentru subzona Cetate și subzona Piața Victoriei a acesteia-, ci au fost făcute întru sfidarea legii, a bunului gust și a normelor de protecție a clădirilor vechi, prin asfaltare până la fundație! Menționez că acel pavaj în alternanțe alb-gri închis este propus de arhitecți proiectanți de clasă, dar cu «defectul» că nu s-au înrolat în clica fritziană, arhitecți care s-au inspirat din ce s-a făcut în ultimii ani în orașe precum Nice, Budapesta, București! Cer Inspectoratului de Stat în Construcții și Direcției de Cultură să se sesizeze și să ia măsurile cerute de lege, adică: amendarea celor vinovați și respectarea autorizației de construire”, a declarat Nicolae Robu.
Pe de altă parte, viceprimarul Ruben Lațcău a încercat să se scuze, afirmând că lucrările de pe B-dul C.D. Loga sunt unele de „reparații”.
„Asfaltul pe trotuare este o soluție la care va trebui să renunțăm, în toate cartierele. Lucrările pe care le facem sunt lucrări de reparații, ceea ce ne obligă să folosim aceleași materiale și aceeași geometrie. Acolo unde au fost dale, am folosit dale, acolo unde a fost asfalt, am folosit asfalt. Între a lăsa aceste trotuare sparte și cu vegetație spontană încă 1-2 ani până s-ar finaliza și autoriza un proiect nou și a le reface folosind soluția existentă, am ales să le refac. Înțeleg critica, dar nu voi face ce a făcut Robu – pătrățele ilegale”, a precizat Ruben Lațcău.