Consilierii locali USR Răzvan Stana și Rodica Militaru au explicat motivele pentru care vor să interzică hrănirea porumbeilor și a animalelor fără stăpân de pe domeniul public. Totuși, potrivit acestora, cei care vor hrăni sporadic pisicile, câinii sau porumbeii din centrul orașului nu vor fi amendați.
Noul regulament, aflat în consultare publică, prevede sancțiuni cuprinse între 100 și 200 de lei pentru cei care hrănesc animalele de pe stradă.
„În Ungaria, în parcuri este interzisă hrănirea, iar amenzile sunt undeva până la 200 de euro. Parisul a «angajat» păsări de pradă care să facă un control al porumbeilor. Londra interzice, Viena interzice, Helsinki. Dacă noi vom încerca să îi hrănim, ei nu vor muri de foame. Ei își vor găsi resursele necesare acolo unde sunt acum. Nu este ok să hrănești porumbeii. Resturile care rămân atrag șoareci, atrag șobolani. Porumbeii sunt și purtători de diverse boli, chiar transmisibile la om, chiar transmisibile la om, cum este psitacoza, o boală destul de gravă. Ideea este nu de a porni o acțiune împotriva porumbeilor, ci de a controla lucrurile. Inițiativa a pornit de la inițiativa Direcției de Mediu din primărie de a controla acest lucru, iar noi am fost de acord.”, a spus consilierul local USR Răzvan Stana.
Motive pentru care porumbeii nu ar mai trebui hrăniți de oameni au fost expuse și de consilierul USR Rodica Militaru.
„Acești porumbei cu excrementele lor distrug fațadele clădirilor, distrug statuile. Vedeți că au fost renovate multe clădiri frumos, în centru, clădirile acestea cum vor arăta până în 2023? Dar nu se pune problema de a nu fi hrăniți deloc acești porumbei. Ei au sursă de hrană într-un oraș ca Timișoara. Dacă ei nu mai au sursă de hrană, constant, în centru, cu sacul, sau pâine aruncată, pâinea care e foarte nesănătoasă pentru nutriția porumbeilor, ei se vor răspândi în parcuri.”, a explicat Militaru.
Amendați vor fi, potrivit proiectului de regulament, și cei care dau de mâncare câinilor sau pisicilor fără stăpân.
„Există diverse abuzuri care ne-au fost semnalate în privința acestui articol, al hrănirii animalelor. Una este să hrănești un animal ocazional, alta este să hrănești în mod sistematic, cu sacul, animalele, într-un anumit punct, creând astfel disconfort multora dintre cetățenii orașului. Când mergi să hrănești sistematic 5-10 câini, pe o stradă, pe un teren viran, acesta este un abuz.”, a mai spus Răzvan Stana.
Totuși, inițiatorii regulamentului dau asigurări că acele persoane care vor hrăni sporadic animalele de pe stradă nu vor fi amendați, deși norma nu face nicio diferențiere în acest sens.
„Nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu o mână de grăunțe niște porumbei, nici un părinte. Noi așa credem și vom instrumente împreună cu aparatul executiv organele abilitate în acest sens. (…) Dumneavoastră dacă mergeți pe stradă și hrăniți un câine, eu vă asigur că… nu eu, cred că nimeni nu vă va da o amendă. Dar dacă mergem seara într-un loc prestabilit, în fiecare seară, și efectiv aruncăm saci de mâncare, efectiv nu le facem niciun bine.”, a declarat Stana.
Până în 18 aprilie, timișorenii pot depune observații la acest proiect de regulament, urmând ca documentul să fie supus dezbaterii publice înainte de a fi votat de consilierii locali.