Motivele invocate de români pentru a justifica deplasarea după ora 23.00: „Nu vă mint, dom`ne, recunosc… m-a dat afară din casă. Ce era să fac?”

Când vine vorba de justificări, românii sunt inventivi. O dovadă clară este clasamentul în care sunt cuprinse top 10 motive invocate de șoferi, pasageri sau pietoni, pregătiți să se apere în fața oamenilor legii care i-au prins, după ora 23.00, fără declarație pe proprie răspundere.

Lista a fost publicată de Ministerul Afacerilor Interne, iar explicațiile au fost date de oameni care fie nu aveau declarație, fie aveau, dar motivul nu a fost unul justificat.

1. Nu am televizor acasă. Merg la prietena mea.

– Și domnul din partea dreaptă?

– El are televizor, dar e stricat! Scrie și în declarație.

2.Am avut declarația în mână, dar n-am fost atent o secundă și am pierdut-o.

3.În declarație scrie să o completez când ies din casă. Eu de duminică nu am ajuns acasă.

4.Mă credeți că scriu urât?

5.Vreau să văd ordinul de serviciu și vă arăt și eu declarația.

6.Nu vă mint, dom`ne, recunosc… m-a dat afară din casă. Ce era să fac?

7.Eu chiar vă căutam să vă spun că nu e corect de la ora 23.00. Măcar până la 12 noaptea să avem voie.

8.Pe cuvânt că intram în casă, dar mai am exact 500 de pași și mă premiază telefonul.

9.Merg la farmacie să-mi iau un medicament.

– Vă simțiți rău?

– Nu, nu, dar ziceam să am în casă.

10. Am vrut să verific dacă vă faceți treaba! Felicitări, domnilor!

Vă reamintim că motivele justificate pentru care se poate face deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 sunt: interes profesional, asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, achiziționarea de medicamente, îngrijirea, însoțirea copilului sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei, deces al unui membru al familiei.