Monumentul din Dealul Crucii, din nou în atenția publică! Reabilitarea acestui obiectiv deschide Reșița spre o altă zonă de promenadă

delul crucii

Reșițenii vorbesc despre Dealul Crucii și se raportează la acest reper unde se află o școală, mai multe case, străzi de acces, dar și un monument. Puțini sunt însă cei care cunosc istoria acestei construcții sub formă de cruce numită și Crucea lui Herglotz al cărei amplasament refăcut este aproape gata.

Georg Herglotz a fost conducătorul Bürgergarde – garda civică a Reșiței și a căzut victimă Revoluției de la 1848 care a cuprins și orașul de pe Bârzava. Crucea metalică a fost amplasată la inițiativa familiei sale în cel mai înalt punct al localității, iar evenimentul se petrecea la 29 iunie 1874 când muncitorii reșițeni au decis să dea importanță nu doar eroului pașoptist și victimelor căzute, ci să marcheze în acest fel însăși mișcarea de revoltă naționalistă a burgheziei europene.

Pe locul în care se găsește acum crucea fusese instalat (strategic) în 1848 un puternic tun fabricat la Reșița, care reușise mult timp să îi țină la distanță pe partizanii împăratului austriac. De altfel, prima cruce amplasată pe deal a fost turnată chiar din materialul acestui tun”, transmite Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German și al Asociației Germane de Educație și Cultură a Adulților din Reșița, care a mai precizat că „monumentul-cruce a fost restaurat în perioada 2000 – 2001, cu sprijinul comunității locale și la inițiativa unui grup format din mai multe asociații din țară și de peste hotare, partide politice, UCMR și Primăria Reșița”.

Erwin Josef Țigla a mai menționat un alt eveniment legat de istoria recentă a monumentului-cruce: „La 28 iunie 2014 au avut loc manifestări culturale dedicate împlinirii a 140 de ani de la ridicarea acestuia, iar în prezent, anual, în perioada Postului Mare, credincioșii romano-catolici din Reșița organizează Drumul Crucii până la acest monument, un pelerinaj a cărui tradiție datează încă din anul 1924. Din păcate, monumentul-cruce s-a degradat în ultimii ani și o nouă restaurare a devenit imperios necesară. Primăria Municipiului Reșița a răspuns afirmativ acestor sugestii ale noastre și iată că am ajuns aproape de faza finală. Lucrarea de restaurare îi are ca autori pe cei care s-au ocupat de refacerea centrului civic al Reșiței. De menționat este și faptul că accesul în Dealul Crucii pentru a efectua restaurarea a fost foarte greu, transportul materialelor – dificil, disconfortul pentru muncitori fiind suplimentat în zilele cu temperaturi scăzute și vânt tăios la înălțime. Cu atât mai mult se cuvine aprecierea noastră, a tuturor”.

Se are în vedere și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural, cu 3 reflectoare. „Da, e un deziderat mai vechi de-al meu, pentru care nu am găsit înțelegere până acum, iar pentru monitorizarea monumentului-cruce s-a prevăzut un catarg independent, cu două camere de luat vederi, legate direct la Primărie. Arh. Ioana Mihăiescu, sufletul acestei restaurări, mi-a mărturisit printre altele: «Sunt deosebit de recunoscătoare că am putut să mă ocup de acest obiectiv și cred că el va declanșa o reevaluare urbanistică a Dealului Crucii, care ar putea deveni o zonă cu un potențial special. Este îmbucurător că se redă reșițenilor un simbol emblematic al orașului». Personal doresc să mulțumesc Primăriei Municipiului Reșița, domnului primar Ioan Popa, firmei din Lugoj și proiectanților pentru această restaurare a monumentului-cruce, un obiectiv de suflet pentru Reșița Montană”, mai arată omul de cultură Erwin Josef Țigla.

De altfel, primarul Ioan Popa spunea în urmă cu ceva timp că „reşiţenii vor descoperi Crucea lui Herglotz așa cum au descoperit și Poiana Golului. Pentru că atunci când am dat drumul la festivalul Custom din Poiana Golului, opt din zece oameni care au fost acolo nu mai fuseseră niciodată. Eu cred că 90% din populaţia Reşiţei nu a urcat în Poiana Golului și cu siguranță nici în Dealul Crucii”.

Așa că acum ar trebui să revalorizăm și să introducem într-un circuit turistic al obiectivelor locale și monumentul-cruce din Dealul cu același nume!

foto: www.pasaulineskeliones.lt

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/