Monument unic! Casa stăvilar de la Coștei funcționează și astăzi, la 259 de ani de la inaugurare

Casa stăvilar de la Coștei este un monument istoric unic pe teritoriul județului Timiș. Este singura construcție cu caracter tehnic care este inclusă în lista de patrimoniu și, în plus, este funcțională și astăzi, la peste 250 de ani de la construcție!

Casa stăvilar de la Coștei a fost construită pe vremea stăpânirii austriece, între anii 1759-1760 și a fost refăcută în anul 1860, cu înfățișarea de azi. Vechiul stăvilar este folosit la reglarea debitelor, rol pe care îl are și în zilele noastre.

Ideea înființării stăvilarului de la Coştei i-a revenit unui renumit inginer de la mijlocul anilor 1700, dr. ing. Maximilian Fermaunt. Dezvoltarea industrială a Timișoarei avea nevoie de un canal navigabil de transport al mărfurilor, iar siguranța transportului era asigurată prin nodurile hidro de la Coştei şi Topolovăţ.

Stăvilarul de la Coştei, în noua sa înfățișare, își intră în rol după inundațiile catastrofale de la 1859, când zeci de sate și peste 500.000 de iugăre de pământ au ajuns sub ape. În 1872 ia ființă Societatea de Regularizare a văii Timiş-Bega, dar abia în 1902, după alte două inundații de amploare (1886 şi 1887), se dă o lege care stabilește ca orice surplus de apă de pe canalul Bega să fie transferat în Timiş prin stăvilarul de la Topolovăţ. Însă rolul nodului hidrotehnic de la Coştei era esențial la siguranța circulației pe canalul Bega. Casa stăvilar a fost refăcută în 2005, când s-au încheiat lucrările hidrografice de la Coştei. Valoarea totală a lucrărilor s-a situat în jurul sumei de 450 de miliarde de lei vechi, pentru baraj, sistemul de manevră, reparații la clădiri și altele.

Casa stăvilar de la Coştei lucrează în tandem cu un alt punct hidro, stăvilarul de la Topolovăţ, care este și el funcțional. La fiecare există câte un canal de legătură între Timiş şi Bega. La Coştei, prin acest canal, se scoate apa din Timiş şi se varsă surplusul în Bega, iar la Topolovăţ, procesul se desfășoară invers: se scoate apa din Bega și se varsă ce este în plus în râul Timiș. Practic, la Topolovăţ se reglează debitul normal ca să intre în Timișoara. Este așa-numitul sistem de dublă conexiune Coştei – Topolovăţ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/