Momentul istoric de la 1918, în Banatul Montan și Voivodina

po 1000x100px (3)

Consiliul Județean Caraș-Severin a găzduit săptămâna aceasta un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, și anume lansarea volumului semnat de profesorul Vasile Mircea Zaberca.

Inițiativa de a organiza acest eveniment a aparținut Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, iar instituției culturale i s-a alăturat și Consiliul Județean, cel care a și finanțat apariția volumului „Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan și Voivodina”, semnat de Vasile Mircea Zaberca.

„Acest volum are rolul de a ne informa despre istoria noastră națională și, în special, despre istoria noastră locală. Volumul a apărut sub egida Bibliotecii Județene «Paul Iorgovici» Caraș-Severin, ceea ce este foarte onorant, cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean. Volumul are și un material ilustrativ extrem de interesant, care conferă atât specialiștilor, cât și unui simplu iubitor de istorie ambianța acelor ani, un parfum de epocă, ceea ce echivalează cu o întoarcere în timp”, a explicat în plen Clara Maria Constantin, directorul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin.

banner 1000 x 100 hd

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, s-a simțit onorat să asiste la un asemenea eveniment, în apropierea Zilei Naționale, cu oameni cunoscuți din administrație și cultură. „Sunt onorat că particip la un astfel de eveniment: lansarea volumului «Centenarul Marii Uniri de la 1918. Banatul Montan și Voivodina», scris de prof. univ. dr. Vasile Mircea Zaberca, pe care am organizat-o astăzi, 21 noiembrie, împreună cu Biblioteca Județeană «Paul Iorgovici», a adus împreună reprezentanți ai administrației publice, oameni de cultură din județ, dar și mulți prieteni ai autorului. Mă bucur că am reușit să finanțăm apariția acestui volum, un volum dedicat faptelor, dar mai ales bănățenilor care au participat ca delegați la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918”.

Vasile Mircea Zaberca este doctor în istorie și a fost cadru didactic la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. În anul 2008, acesta a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

03 britannia 1000 x 100 gif