MOLDOVA NOUĂ. Sterilizări gratuite pentru câini și pisici cu stăpân!

po 1000x100px (3)

Legea ce a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2015 obligă proprietarii câinilor fără pedigree să își sterilizeze și să își microcipeze patrupedele, riscând altfel amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Un grup de inițiativă format din salvatori de animale din Moldova Nouă pregătește o campanie de 100 de sterilizări și microcipări gratuite, lista de înscrieri fiind deschisă.

Fenomenul câinilor și pisicilor fără stăpân este alimentat în primul rând de abandonul puilor nedoriți rezultați din împerecherea animalelor în gospodăriile proprietarilor, astfel că Grupul de  Inițiativă Civică Moldova Nouă a demarat o acțiune care se adresează cauzei problemei, urmărind să sterilizeze 100 de animale ai căror stăpâni nu au posibilitatea să apeleze la servicii veterinare. Campania este un proiect pilot, care se va desfășura în parteneriat cu Organizația SOS Dogs Oradea și va fi finanțată din banii adunați în cadrul unei strângeri de fonduri.

Este vizat orașul Moldova Nouă, dar și satele limitrofe Măcești, Coronini și Padina. Puii ce au rată de supraviețuire mare și ajung să populeze străzile nu sunt puii câinilor vagabonzi, care sunt predispuși bolilor, accidentelor și lipsei de hrană, ci, contrar credinței populare, sunt puii câinilor cu stăpân, ce au sursă constantă de hrană și un minim de îngrijire, astfel că abandonul puilor de către stăpânii lor reprezintă o metodă frecventă de rezolvare a montelor nedorite.

Drept urmare, campania se adresează cu precădere câinilor cu stăpân, într-un efort de stopare a fenomenului, dar și de responsabilizare a cetățenilor și de prevenție pe termen lung.

1000x200 dacus 02

„Invităm proprietarii de câini fără pedigree și/sau de pisici metise să își înscrie animalele deținute în campania de sterilizări gratuite care se va desfășura în Moldova Nouă, în luna iunie 2016. Credem că metoda sterilizării este singura variantă eficientă de control al populației canine/feline cu și fără stăpân, capturarea și închiderea animalelor în adăposturi fiind doar un plasture pe o problemă profundă ce are ca efect pe termen lung perpetuarea abandonului. Soluția pentru reducerea numărului de patrupede fără stăpân este deținerea responsabilă a animalelor și stoparea înmulțirii necontrolate a acestora. Sterilizarea este o procedură medicală ce implică riscuri minime și o perioada de recuperare completă de doar câteva zile. Pentru a ne asigura de succesul intervențiilor, am ales o echipă cu experiență și cu dotările adecvate unor astfel de operații. Invităm medicii veterinari din Moldova Nouă și împrejurimi să ni se alăture dacă doresc să asiste în vederea instruirii efectuării acestor intervenții în viitor, în plan local”, a spus Monica Izvănariu, lider al Grupului de Inițiativă Civică Moldova Nouă.

Cei ce doresc să sprijine acest demers pot dona atât online, prin intermediul platformei Facebook, prin pagina „Campanie sterilizare/ Spay-Neuter Campaign Moldova Nouă”, cât și prin donații directe către organizatorii campaniei.

Se are în vedere un număr minim de 100 de animale în această primă campanie. Informații referitoare la înscriere, precum și la donații puteți obține la tel.: 0767799433 și la adresa de mail: campanie_moldovanoua@yahoo.ro. Grupul de inițiativă  urmărește reducerea numărului de animale de pe stradă, precum și informarea și educarea locuitorilor din Moldova Nouă cu privire la drepturile și obligațiile deținerii unui animal de companie.”

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px