Moldova Nouă şterge penalităţile pentru datornicii la bugetul local care vor să devină bun-platnici! La fel ca în Oţelu Roşu!

Gradul redus de colectare a taxelor și impozitelor la nivelul bugetului Consiliului Local Moldova Nouă l-a determinat pe edilul-șef al orașului de la malul Dunării să propună un proiect de hotărâre prin care cei care au datorii la bugetul local sunt scutiți de la plata dobânzilor și penalităților.

Una dintre problemele administrației locale din orașul Moldova Nouă este gradul scăzut al colectării taxelor și impozitelor la bugetul local. După o analiză făcută de primarul Adrian Torma, s-a constatat că procentajul de colectare este foarte scăzut. Cel mai scăzut grad de încasări se înregistrează la taxa pe terenul extravilan – doar 21%. Nici la impozitul pe terenul intravilan lucrurile nu arată mai bine, 30% dintre proprietarii de astfel de terenuri achitându-și dările către bugetul local. La impozitul pe clădiri, doar 37% dintre proprietarii de clădiri trec pe la Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Moldova Nouă. Un procentaj ceva mai rezonabil este înregistrat la impozitul pe terenul agricol, 60% dintre persoanele fizice proprietare de teren agricol achitându-și integral dările.

În aceste condiții, la inițiativa primarului Adrian Torma, Consiliul Local Moldova Nouă a adoptat un proiect de hotărâre care vine în sprijinul rău-platnicilor, aceștia fiind scutiți de la plata dobânzilor și penalităților la sumele restante la plata taxelor și impozitelor la bugetul consiliului local. Așadar, până în 15 decembrie anul curent, toți restanțierii ce-și vor achita sumele datorate către bugetul Consiliului Local Moldova Nouă vor beneficia de scutirea de la plata creanțelor accesorii.

leader board 728 x 90 px

Am avut această inițiativă ca și formă de încurajare pentru cei care nu și-au achitat taxele și impozitele la bugetul Consiliului Local. După ce am solicitat o situație a colectării taxelor și impozitelor la bugetul local și am primit această statistică, vă spun că m-am speriat! Avem un grad de colectare foarte redus, iar ce este mai grav, în cadrul Serviciului de taxe și impozite, nu avem personal care să se ocupe cu recuperarea de creanțe. Așa că am hotărât ca, în primă fază, să venim în sprijinul acestor datornici și sperăm ca gradul de colectare până la finele acestui an să crească. Până atunci, voi propune schimbarea organigramei prin crearea unui post ce va avea ca și atribuții recuperarea creanțelor de la rău-platnicii la plata taxelor și impozitelor la bugetul Consiliului Local Moldova Nouă”, a declarat pentru Express de Banat primarul orașului de la malul Dunării, Adrian Torma.

Reamintim, o măsură asemănătoare a luat-o recent şi administraţia locală din Oţelu Roşu, scutirea de penalităţi şi dobânzi fiind promovată acolo de primarul Luca Mălăiescu. Şi la Reşiţa, primarul Nelu Popa a promis că gândeşte ceva în acest sens. Dar el încă gândeşte.