Primarul orașului de la Dunăre, Adrian Torma, lovește în toate direcțiile după ce a fost lăsat să rezolve singur criza în care intră orașul imediat după plecarea firmei Delphi, cel mai mare angajator din Clisura Dunării și unul dintre cei mai importanți din județ!
Edilul-șef a vorbit într-un interviu acordat pentru Express de Banat despre a doua dramă majoră pe care o trăiește orașul în ultimii 20 de ani. „După ce în 2006 s-a închis Moldominul, întreprindere emblematică pentru oraș, din păcate, în acest an avem neplăcuta surpriză ca Delphi să dorească să plece. Este o decizie de business, eu am avut o legătură permanentă cu managementul lor, mai ales că și eu vin din mediul privat și știu cât de important e să întreții o relație cu mediul de afaceri. E decizia lor de business bazată pe lipsa forței de muncă”, a afirmat Adrian Torma.
Acesta spune că oricât de mult ar fi căutat, compania nu ar fi avut cum să strângă, de pe o rază de 25-30 de kilometri, mai mult de 1.200 de angajați. Ceea ce este puțin față de nevoile Delphi. „Nu pot decât să le respect decizia și să mă angajez în căutarea de noi investitori pentru că, totuși, avem o serie de facilități la Moldova Nouă. O mare parte din clădire e în proprietatea Primăriei, avem forță de muncă calificată și, în plus, noi, administrația publică, vom oferi celui care va veni la Moldova Nouă, pentru că sunt sigur că va veni un investitor, toate facilitățile pe care ni le permite legea”, a explicat primarul. Torma atrage atenția că nu-i va fi deloc ușor și asta pentru că mai sunt destule lucruri de pus la punct. Aici invocă lipsa cadastrării, a Planului Urbanistic General, chestiuni care presupun timp, specialiști și finanțare.
Primarul Torma mai subliniază ceva. Criza de la Delphi nu afectează doar orașul, ci județul întreg, și tocmai din acest motiv s-ar fi așteptat să fie sprijinit de Prefectură, de Consiliul Județean Caraș-Severin și parlamentarii PSD și PNL. A sperat însă în zadar. Cel puțin până acum. „Dacă ne vom focusa toată energia, toți, pentru a găsi o soluție, cu siguranță, eu o să pot să-i mulțumesc și domnului Băleanu, și domnului prefect, și domnului președinte al Consiliului Județean, și domnilor senatori și deputați de Caraș-Severin. Din păcate, nu pot să le mulțumesc pentru că niciunul dintre ei nu m-a sunat și Moldova Nouă a fost lăsată de izbeliște! Când îți pleacă al doilea cel mai mare angajator din județ, firma cu a patra cifră de afacere din Caraș-Severin, compania cu al șaptelea profit, este doar problema orașului Moldova Nouă?! Scad veniturile doar pentru orașul Moldova Nouă?! Sunt șapte sute de oameni și familiile dânșilor într-o situație delicată. Singurul care m-a sunat și mi-a dat un sfat este senatorul Vela, și mi-a dat două contacte. Nici pe el nu l-am sunat eu, pentru că în momentul ăsta rolul meu nu e să mă duc și să mă vait. Toată lumea știe, suntem de mai multe zile în criză, și în afară de senatorul Vela nimeni nu a pus mâna pe telefon să-mi dea un sfat. Un singur primar PSD de oraș m-a sunat să mă încurajeze! E un adevăr crunt, nu e o problemă doar pentru Moldova Nouă, vin bani la bugetul general consolidat și Consiliul județean are de suferit”, a mai afirmat Adrian Torma, care își pune speranțe acum doar în consulii și ambasadele cu care a stabilit deja întâlniri.