Campania de colectare de fonduri pentru sterilizarea câinilor din Moldova Nouă, demarată în luna martie de către o echipă de voluntari coordonată de Monica Izvănariu și Camelia Haymes, a trecut la faza sterilizării efective și, începând din 27 iunie până în 1 iulie a.c., inițiatorii își propun să sterilizeze peste 100 de animale din orașul de la malul Dunării.
Campania de sterilizări reprezintă un proiect-pilot, la inițiativa și sub coordonarea unei echipe de voluntari din Moldova Nouă compusă din Monica Izvanariu și Cornelia Haymes, stabilită în Chicago, constituiți în Grupul de Inițiativă Civică Moldova Nouă. Finanțarea campaniei este asigurată integral din donații, cea mai mare parte a banilor provenind din partea unor iubitori de animale din străinătate, precum și din partea unor organizații de protecția animalelor din Olanda. „A existat o implicare din partea Primăriei, mai precis din partea noului primar Adi Torma, în sensul unui sprijin logistic cu un spațiu post-operatoriu temporar pentru animalele sterilizate în cadrul acestei campanii. Deocamdată, nu există un protocol de colaborare între reprezentanții locali ai protecției animalelor și Primărie, însă speram ca acest proiect-pilot să reprezinte bazele unui viitor management canin eficient în Moldova Nouă. Au fost purtate discuții cu privire la soluțiile de reducere a numărului de animale fără stăpân din Moldova Nouă şi care variantă de acțiune ar fi cea mai potrivită din punct de vedere al costurilor, al rezultatelor şi al respectării drepturilor animalelor”, a declarat Monica Izvănariu pentru Express de Banat.
Grupul de Inițiativă Civică Moldova Nouă a colectat fondurile necesare pentru sterilizarea a o sută de animale fără stăpân din orașul de pe Clisură, iar începând de luni, 27 iunie, au fost sterilizate aproximativ 30 de animale, inițiatorii sperând ca până în 1 iulie a.c., când ia sfârșit această primă campanie, numărul patrupedelor sterilizate să ajungă la 100. „Grupul nostru de inițiativă promovează STERILIZAREA ANIMALELOR CU STĂPÂN, ca singura metoda umană și funcţională de oprire a abandonului animalelor nedorite în gospodării și, implicit, de evitare a eutanasierii lor, economisind astfel bani pentru administrația locală și eliminând suferința animalelor. Totodată, prin această campanie dorim să conştientizăm proprietarii de animale și administrația locală că există o legislaţie națională cu privire la deținerea responsabilă de animale, prevederi care, dacă nu sunt respectate, pot genera amenzi usturătoare, mai exact, între 3.000 şi 10.000 de lei pentru refuzul sterilizării sau abandon. Educația și sterilizarea animalelor în vederea opririi înmulțirii necontrolate și abandonului pe domeniul public reprezintă cheia succesului pentru reducerea sau chiar dispariția animalelor fără stăpân”, a mai spus Monica Izvănariu, lider al Grupului de Inițiativă Civică Moldova Nouă.
Pe întreg parcursul campaniei, inițiatorii vor păstra evidența animalelor sterilizate, a costurilor înregistrate, a provocărilor și problemelor întâlnite, urmând ca imediat după încheierea ultimei zile din proiectul-pilot, să prezinte tuturor persoanelor interesate, inclusiv autorităților publice locale, o situație clară a investiției și a rezultatelor obținute la Moldova Nouă.
Cât privește câinii fără stăpân din orașul de la malul Dunării, noul primar ales, Adrian Torma, intenționează ca în perioada imediat următoare să amenajeze un spațiu pentru patrupedele fără stăpân, care urmează și ele a fi sterilizate tot prin intermediul Grupului de Inițiativă Civică Moldova Nouă. Se speră astfel, atât prin campania derulată în aceste zile în orașul de pe Clisura Dunării, cât și prin sterilizarea și adunarea câinilor fără stăpân de pe străzile orașului, diminuarea numărului de câini vagabonzi și stoparea înmulțirii acestora. „Această campanie este un prim pas în vederea rezolvării problemei înmulțirii câinilor comunitari. Ulterior acestei campanii, vom demara și o campanie de sterilizare a animalelor fără stăpân, precum și identificarea unei locații pentru a construi un adăpost pentru animalele ce le vom aduna de pe străzi și le vom steriliza”, a declarat pentru Express de Banat edilul șef al orașului Moldova Nouă, Adrian Torma.