Modularul de la Reșița scoate din buzunarele cărășenilor 6 milioane de euro! Cam cât toate staționarele la un loc!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Se anunță o ședință explozivă astăzi la Consiliul Județean Caraș-Severin. Președintele Romeo Dunca visează la artificii pentru victoria care se numește spital modular, însă cu siguranță nu va avea parte de ele. Varianta pe care vrea liderul CJ să meargă ar necesita peste 6 milioane de euro, fonduri neeligibile. Adică o sumă apropiată de ceea ce ar fi trebuit să plătească instituția pentru reabilitarea celor 3 staționare din Reșița, proiecte la care același Romeo Dunca a renunțat.

Spitalul modular are șanse să devină realitate. Dar cu ce costuri? Președintele Romeo Dunca a anunțat cu mândrie, în urmă cu o săptămână, că vin bani de la Ministerul Fondurilor Europene pentru modular. Mai exact, pentru pereții acestuia, dotarea cu aparatură și toate cele necesare vor rămâne în sarcina Consiliului Județean. Ce înseamnă asta ca prețuri? Păi cam jumătate. Adică ridicarea clădirii ar costa 14,61 de milioane de lei, în timp ce pentru dotare trebuie să căutăm 31 de milioane de lei! În această privință trebuie să își dea acordul astăzi consilierii județeni.

Cei aproximativ 3 milioane de euro ar fi obținuți prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ceea ce e perfect. Și restul de 6,3 milioane de euro de unde-i scoatem? Adică aproximativ aceeași sumă pe care ar fi trebuit să o acopere Consiliului Județean pentru cofinanțarea proiectelor de reabilitare a celor 3 staționare. În concepția lui Romeo Dunca, suma „va fi suportată din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin și/sau prin accesarea de credite în conformitate cu prevederile legale.”, după cum anunță în proiectul de hotărâre care va ajunge astăzi pe masa consilierilor județeni. Mai pe românește, în oricare dintre variante cărășenii sunt cei care vor plăti această sumă, fie direct din bugetul instituției, fie printr-un credit. Prima variantă nu poate fi realistă, pentru că îl auzim de fiecare dată pe președintele Dunca plângându-se de bugetul prea mic, iar cea de-a doua variantă, cea cu creditul, presupune creșterea gradului de îndatorare, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă am fi mers mai departe cu reabilitarea celor 3 staționare, proiecte câștigate de administrația Hurduzeu-Popovici-Nedelcea. După cum se știe, proiectele în care instituția trebuie să asigure doar cofinanțarea nu duc la creșterea gradului de îndatorarea a instituției.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

În plus, dacă am fi implementat cele 3 mult-discutate proiecte, Reșița ar fi ajuns în stadiul în care ar fi avut 3 clădiri ale Spitalului Județean de Urgență reabilitate atât în exterior, cât și în interior, și o Unitate de Primiri Urgențe nouă-nouță (care de altfel se construiește deja în curtea Staționarului I). Acum avem doar vise pe care le transformăm în visuri… Un modular fără aparatură și un alt spital județean nou fără finanțare.

CITEȘTE ȘI: Aproape 600.000 de lei penalizare și o bilă neagră la ADR Vest după renunțarea la reabilitarea celor trei staționare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/