Modificările aduse Codurilor Penale, adoptate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaților!

În Camera Deputaților au fost votate azi controversatele modificări ale Codurilor Penale, în forma adoptată ieri, pe repede-înainte, de Comisia Iordache. Alături de parlamentarii PSD-ALDE (156 voturi), proiectele au trecut cu susținerea largă din partea UDMR (13) și a minorităților (8).

În cazul Codului de procedură penală a fost înregistrate 181 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” și o abținere. Asemănătoare e situația și în cazul Codului penal, adoptat cu 180 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” și 2 abțineri. 

Liderul grupului PSD al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis declara, înaintea ședinței de plen, că PSD-ALDE are suficiente voturi pentru a adopta proiectele referitoare la Codul penal şi Codul de procedură penală, precizând că nu vede de ce alte partide nu ar vota pentru modificarea legilor. Avem majoritate în Camera Deputaților. Prin urmare, nu văd nicio problemă. Suficiente (voturi – n.r.) pentru a trece cele două legi, Codul penal și Codul de procedură penală, plus alte proiecte. Nu vreau să vorbesc despre UDMR. În principiu nu văd de ce nu ar vota niște legi la care vorbim strict de articole declarate constituționale de CCR. Nu văd de ce nu ar vota”, a afirmat Alfred Simonis, citat de Mediafax.

Modificările la Codurile penale, potrivit Digi 24, au primit voturi „pentru“ de la PSD – 138, ALDE – 18, UDMR – 13, minorități – 8, neafiliați – 3, PMP – 1. Au votat „contra“: 44 parlamentari PNL, 27 – USR, 7 – PMP, 2 – minorități, 1 – neafiliat. Pentru ca proiectele de lege să treacă, erau necesare 165 de voturi „pentru“.

La dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor, cei din opoziție au anunțat ca vor ataca decizia la Curtea Constituțională și acuză că modificările aduse codurilor îl vor avantaja pe Liviu Dragnea.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat: „Adoptarea modificărilor la Codul penal este un act de maximă sfidare faţă de oamenii cinstiţi, faţă de problemele reale ale românilor! Este un act de sfidare faţă de statutul României de membru al UE! Modificările exced cu mult deciziile Curţii Constituţionale, care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupţilor prin lege. PSD şi ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată şi că vor ca în România legea şi ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. PNL va contesta la Curtea Constituţională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor şi corupţilor prin lege”.

Și reprezentanții USR au anunțat că vor sesiza CCR pe proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală.

„Statul de drept și democrația au fost, din nou, batjocorite în Parlamentul României de coaliția PSD-ALDE, susținută de UDMR și minoritățile naționale. Infractorii ajunși în funcții publice, în frunte cu Liviu Dragnea, au abuzat iar de poziția obținută prin votul românilor cinstiți pentru a bloca Justiția și a scăpa de răspundere penală pentru faptele comise. Disperat să-și rezolve problemele penale până pe 20 mai, când ar putea să fie condamnat definitiv la închisoare, în al doilea din cele trei dosare pe care le are, Liviu Dragnea a ordonat deputaților PSD să urgenteze ciopârțirea Codurilor penale, în dispreț total față de alegători și față de țară, chiar dacă votul de astăzi riscă să arunce România în beznă”, au transmis reprezentanții USR, printr-un comunicat de presă.

„Astăzi, practic, în Parlamentul României a câștigat hoția. Formele adoptate astăzi pentru Codul penal și Codul de procedură penală nu conțin articolele declarate neconstituționale de CCR, dar conțin celelalte porcării prin care România devine un rai infracțional. Prin votul de astăzi vedem cât sunt de importante alegerile de pe 26 mai, cât de important este ca cetățenii români să iasă pe 26 mai la vot, să voteze la referendum și pentru Parlamentul European, pentru că România este într-un pericol mai mare ca niciodată să iasă din Uniunea Europeană. Suntem convinși că vor exista reacții pe plan european față de adoptarea acestor Coduri împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene și ale partenerilor tradiționali ai României. Liviu Dragnea nu mai are niciun fel de limită, pentru el nu mai contează nimic altceva decât rezolvarea problemelor penale pe care le are și pentru asta este dispus să sacrifice interesul României, ceea ce a și făcut astăzi”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Camera Deputaților a adoptat azi Codurile penale în calitate de for decizional.