Modificări fiscale care intră în vigoare de la 1 februarie

explo 1000x200

Din prima zi a lunii februarie intră în vigoare mai multe modificări fiscale, cum ar fi creşterea impozitării salariilor mari, schimbare regimului de impozitare a microîntreprinderilor, dar şi eliminarea unor taxe, cum este cea de timbrul de mediu şi taxa radio-tv.

Una dintre cele mai importante modificări este cea legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, respectiv majorarea plafonului veniturilor la suma anuală de 500.000 de euro. De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3%, pentru cele care nu au salariați și 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat.

„Practic, societățile ce la data de 31 decembrie au fost plătitoare de impozit pe profit și se încadrează în condițiile de microîntreprindere (se permite prin obiectul de activitate, nu au înregistrat venituri din consultanță și management mai mari de 20% în total venituri) vor trece la categoria de microîntreprindere. Desigur, există și o portiță pentru cei ce vor să rămână plătitori de impozit pe profit, în sensul că pot păstra acest tip de impozitare dacă societatea înregistrează un capital social subscris și vărsat mai mare de 45.000 de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal, Dan Benţa.

O altă măsură importantă este cea care vizează zeci de mii de salariaţi, în special din mediul privat, care câştigă lunar mai mult de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei în mână, şi care vor avea venituri mai mici. Asta se va face prin eliminarea plafonului pe baza căruia erau calculate contribuţiile până acum.

De asemenea, tot din prima zi a lunii februarie salariul minim brut pe ţară va creşte cu 200 de lei, urmând să ajungă la valoarea de 1.450 de lei pe lună.

În zona veniturilor din investiții (dividende, dobânzi, cedarea părților sociale și acțiunilor) se va plăti contribuția la asigurările de sănătate neplafonată, calculată la valoarea integrală a veniturilor, dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende. În același timp, dacă persoana fizică înregistrează pe lângă veniturile din investiții și alte categorii de venituri supuse contribuției la sănătate (salarii, venituri din activități independente, chirii) atunci nu se datorează contribuția la sănătate pentru veniturile din investiții.

„Este deja mediatizată scutirea pensiilor de impozitul pe venit de 16%, într-un plafon de 2.000 lei, însă este mai puțin cunoscută o altă măsură, poate la fel de importantă, respectiv pentru veniturile din pensii nu se mai aplică reținerea contribuției la sănătate. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuției se suportă de la bugetul de stat”, subliniază consultantul fiscal.

Între cele 100 de taxe abrogate cu data de 1 februarie 2017, cele mai cunoscute sunt taxele pentru radiodifuziune și timbrul de mediu, plătit pentru înmatricularea autoturismelor. Tot dintre taxele scutite la plată sunt și altele mai puțin cunoscute, cum ar fi cele achitate la Monitorul Oficial pentru publicarea unui anunț de pierdere a unor documente, cea pentru schimbarea numelui, taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, a celui judiciar sau cele necesare eliberării paşaportului.

foto: http://www.bizlaw.md/

banner 970 x 250