Modificarea taxei de concesiune pentru o bază sportivă, contestată de aleșii locali. Primarul acuză: ”Toate concesiunile într-o anumită epocă istorică s-au făcut la prețuri derizorii”

Un proiect care vizează modificarea prețului unei concesiuni încheiate de Primăria Timișoara și o societate care administrează o bază sportivă în zona Spitalului Județean a ridicat semne de întrebare în rândul consilierilor locali. Documentele pe care aleșii le-au primit spre aprobare indicau o scădere drastică a taxei pentru concesionarea terenului.  

Din 1995 datează contractul de concesiune pe care SC DYNA PMD INVEST SRL îl are cu primăria pentru terenul de pe bulevardul Iosif Bulbuca. Este vorba despre societatea care, potrivit referatului prezentat consilierilor locali, se ocupă de administrarea complexului sportiv Baza Helios, care cuprinde: 3 terenuri de tenis, unul de fotbal – pe material sintetic și două terenuri de squash. La acea vreme, conform aceluiași referat, taxa stabilită pentru
concesionarea terenului, pe o perioadă de 25 ani, până în 30 iunie 2020, a fost de 725 lei/an/mp.

În referat, specialiștii primăriei din Direcția de Clădiri explică: ”Având în vedere faptul că de la încheierea acestui contract şi până în prezent valoarea de piaţă a terenului a suferit modificări, iar preţul contractului nu a fost actualizat în concordanţă cu acestea, Direcţia Clădiri (…) a solicitat firmei prestatoare de servicii SC Fidox SRL (…) efectuarea unui calcul a taxei de concesiune pentru imobilul – teren (…) în suprafaţă de 7.218 mp. (…) Propunem (…) «taxa pentru concesionarea terenului este de 33,00 lei/mp/an»”. 

”Prețul modificat este de 33 lei/mp. Prețul anterior, care a fost plătit timp de 25 de ani, este de 725 lei/mp/an. Este o scădere de peste 20 de ori a prețului pe mp. În condițiile în care în referatul de specialitate chiar se spune ce activitate înfloritoare are această societate pe cele trei terenuri de sport, teren de squash, teren de fotbal. Care este justificarea scăderii prețului de peste 20 de ori pe mp pe an?”,  a întrebat Gabriela Popovici, consilier local PSD.

„Mă întrebam doar dacă juridic putem să modificăm prețul printr-o hotărâre. Concesiunile sunt în baza unei licitații, iar prețul e unul dintre lucrurile esențiale de stabilire a unui câștigător la o licitație. Mie mi se pare că nu am putea modifica prețul așa”, a completat și consilierul independent Adrian Orza.

Primarul Nicolae Robu a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, în lipsa unor explicații. Chemat în ședință, directorul Direcției de Clădiri, Florin Răvășilă, a făcut lumină: ”Era vorba de bani vechi, de lei. Am făcut acest demers datorită faptului că nu puteam să lăsăm pe 24 de ani sau pe cât ați aprobat concesiunea să se meargă la 0,7 lei/mp/an”, a spus Răvășilă, căruia i s-a atras atenția de către consilieri că acest fapt nu reiese și din documentele pe care ei le-au avut la dispoziție.

„Poate era indicat să scrieți că suma de 725 de lei era în moneda din 1995, iar actualmente este de 0,0725 lei/mp”, a spus Popescu. ”Posibil să fie omis”, i-a răspuns Răvășilă. ”Toate concesiunile într-o anumită epocă istorică s-au făcut la prețuri derizorii. Asta m-a contrariat și pe mine și am vrut o explicație. Deci este o majorare de aproape 500 de ori. Așa au fost vremurile, din păcate, în foarte multe cazuri nici nu s-au respectat clauzele concesiunii, adică nu s-a întâmplat pe terenurile concesionate ceea ce, prin contract, s-a stabilit că trebuie făcut”, a completat Robu.

Proiectul a fost votat ulterior cu 18 „pentru” și o abținere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/