Municipalitatea lugojeană a demarat procedurile de modernizare a trotuarelor de pe strada Caransebeșului. Primarul spune că, în acest context, au fost identificate mai multe suprafețe de trotuare, amenajate cu dale de proprietarii imobilelor de pe această stradă și îi îndrumă pe aceștia să le înlăture.
„Am notificat toți proprietarii care și-au amenajat trotuarul din fața imobilelor cu dale, să înlăture pavajele pe care le-au montat. Viziunea noastră este una a normalității și a egalității între cetățeni și considerăm normal ca trotuarele să aibă un aspect unic.”, spune primarul Claudiu Buciu. Înlăturarea dalelor are termen de șase zile, pentru ca să poată începe operațiunea de asfaltare.
Discuții cu bulibașa romilor
De altfel, întreaga zonă se va transforma radical în următorii ani: „Am avut o discuție constructivă și cu reprezentantul romilor din oraș, domnul Ioan Boț, bulibașa. Și dânsul este în această situație, dar a înțeles că lucrurile nu pot sta altfel și a fost de acord cu soluția noastră. Urmează ca lucrările să fie executate la un standard calitativ peste satisfăcător. În zonă vor fi amenajate spațiile verzi, vor fi construite și piste de biciclete, pe fonduri europene. Zona se va schimba total în următorii ani și nu mai putem accepta ca fiecare să își facă trotuarele așa cum dorește”.
Primarul recunoaște că, la vremea ei, soluția a fost una justificată din punctul de vedere al celor care locuiesc acolo: „Sigur, această soluție a fost adoptată în trecut, pentru că trotuarele nu erau renovate și oamenii au considerat necesar să-și îmbunătățească singuri calitatea trotuarelor. A fost chiar un gest de lăudat la vremea respectivă, însă datoria noastră, a autorității publice locale, este să asigurăm noi acest lucru, pentru că acolo este domeniu public și acolo, legal, doar noi putem interveni”.
Astfel de intervenții se vor extinde și în restul orașului
Primarul susține că, treptat, astfel de intervenții se vor extinde și în restul orașului. „Cei care susțin acum că ar avea un fel de autorizații, de fapt nu au niciun fel de autorizație, ci doar un acord semnat de fosta administrație. Un acord ilegal emis, pentru că pe domeniul public nu poate construi nimeni decât autoritatea publică. Oricum, și dacă acel acord ar fi fost dat, el nu putea fi decât cu respectarea structurii existente la momentul respectiv, adică tot de asfalt. Majoritatea au făcut așa cum le-a plăcut, dar această practică trebuie să înceteze. Eu consider că autoritatea publică locală trebuie să refacă aceste trotuare, exclusiv din resurse proprii.”, precizează Claudiu Buciu.
Dalele montate prost atrag igrasia, umezeala în subsoluri
Probleme sunt și la zonele placate cu dale de fosta administrație. Ele nefiind montate corespunzător, fără izolații, apele se scurg spre subsolul imobilelor. Lucrările vor trebui executate din nou pentru că subsolurile acumulează umezeală, iar fațadele suferă de igrasie. Scurgerea trebuie făcută spre stradă, nu spre fațade. Claudiu Buciu a dat ca exemplu pavajele din Piața Drăgan. Acestea trebuie refăcute, pentru că apa se infiltrează la fundațiile clădirilor, iar zona de umezeală a beciurilor se ridică până la 1,5 metri înălțime. Situații asemănătoare se găsesc și pe alte străzi, precum Anișoara Odeanu, ale cărei trotuare au fost placate cu dale.