Nouă rețea de apă din Lugoj, construită după 2008, pune din ce în ce mai multe probleme lucrătorilor de la Meridian 22, care trebuie să rezolve tot mai multe avarii pe conductele din polietilenă.
La aceste probleme se adaugă și costurile foarte mari pentru repararea conductelor noi, comparativ cu cele vechi. În ultimele săptămâni societatea lugojeană de apă-canal a intervenit la trei avarii pe conducte magistrale noi de 450 de mm, cu o vechime de numai 8 ani. Frigul din ultimele săptămâni a favorizat producerea de avarii pe conductele noi, care au un raport de dilatare-contractare mai sensibil ca la conductele vechi, din metal.
Trebuie menționat că noua rețea nu este folosită la capacitate maximă, fiind racordată la beneficiari, într-o proporție redusă. În urmă cu câteva zile a cedat și o conductă de aducțiune de 400 de mm, veche de jumătate de secol, care captează apa din 21 de foraje de la Uzina Nr. 1, de pe strada Tapiei.
„Rețeaua nouă cedează de la an la an în tot mai multe puncte. Avariile se produc în majoritate pe conductele magistrale. Față de rețeaua veche, costurile pentru repunerea în funcțiune a rețelei noi sunt foarte ridicate, în multe cazuri ajungând la 40.000-50.000 de lei. În medie, la sistemul de alimentare cu apă al municipiului se produc zilnic două avarii, cele mai multe pe conductele noi”, a transmis Meridian 22. La problemele cauzate de avariile zilnice se adaugă și branșările ilegale, care se contabilizează în pierderile de apă raportate în sistem.
Pierderile de apă, reduse
Operatorul de apă-canal a transmis că în ultimii doi ani s-a reușit reducerea pierderilor din rețea de la peste 60% la circa 30%. Pierderile care sunt constatate în prezent provin în cea mai mare parte, după cum susține Meridian 22, de la furtul de apă din sistemul de alimentare municipal. Deși sistemul de conducte existent (metal și polietilenă), care alimentează municipiul cu apă, nu va putea scăpa niciodată de probleme, din cauza calității slabe a materialelor și a lucrărilor de execuție, în special la rețeaua nouă, Meridian 22 a comunicat că în ultima perioadă s-a îmbunătățit capacitatea de captare de la uzinele de apă. Cel mai mare progres s-a înregistrat la Uzina Nr. 1, de pe strada Tapiei, unde cantitatea de apă captată din foraje de adâncime a ajuns de la 260-280 mc/oră, în urmă cu doi-trei ani, la 340-360 mc/oră, în prezent, ceea ce este aproape egal cu apă livrată de la Uzina Nr. 2, cea mai mare din oraș (livrează două treimi din apa necesară consumului), amplasată pe malul Timișului, în zona platformei industriale de pe strada Timișoarei.