Ion Mocioalcă, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, unde îl are secretar pe Ioan Benga, s-a gândit să-şi exprime poziţia privind situaţia din Turcia.
Reacţia sa în această calitate a venit în 16 iulie, pe la ora 17, la peste jumătate de zi distanţă de la înăbuşirea puciului din noaptea de 15/16 iulie şi, totodată, abia după ce Erdogan începuse epurările din Armată şi Justiţie. „Ne alăturăm poziţiei partenerilor noştri americani şi europeni de sprijinire a guvernului turc ales în mod democratic“, scria curajos Mocioalcă, la ore bune după ce toate cancelariile occidentale, urmate şi de preşedintele României, transmiseseră mesaje diplomatice. Că Mocioalcă s-a scremut mult până să se bage în seamă în calitate de preşedinte al Comisiei de apărare – este evident.
Şi totuşi, pe când la Ankara şi Istanbul se decidea soarta comunicatului de presă ce avea să fie produs de Mocioalcă, sâmbătă pe la 4.30 dimineaţa acesta scria pe pagina sa de facebook că „PSD-iştii l-au scos pe Marcel Vela din Consiliul Judeţean“. Asta îl rodea pe Mocioalcă la ora aia! Iar următoarea sa reacţie a fost şi mai şi. A venit la ora 11, atunci când, după lupte seculare, şi-a dat seama că e cazul să scrie ceva şi despre evenimentele din Turcia. Şi a făcut-o preluând o postare a lui… Victor Ponta. Deci, nu tu opinie personală, nu tu preluarea unor agenţii de ştiri sau a unor lideri americani, europeni ori măcar români, nu! Lui Mocioalcă, preşedintele Comisiei de apărare, i s-a părut firească propagarea cu celeritate a aberaţiilor debitate de Ponta! Un Ponta, citat în calitate de ce? De postac? De protector al lui Mocioalcă? Sau în calitatea de a-i fi năşit fiica preşedintelui PSD Caraş-Severin?!
Ce scria atunci Victor Ponta? „Turcia a arătat că este o ţară de cetăţeni adevăraţi, (…) oameni mândri şi demni, care au curaj să se lupte cu mana goala contra tancurilor pentru ţara lor!“ „Când un lider politic (adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei şi milioane de oameni îl ascultă, poate înţelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider şi acea ţară este doar manipulare clasică! Sper doar ca (…) noi să învăţăm din nou ce înseamnă mândrie naţională şi unitate pentru libertate şi drepturile fundamentale!“ Deci la aşa ceva a considerat potrivit Mocioalcă să ataşeze imaginea preşedintelui Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, ca (primă!) reacţie la evenimentele din Turcia! Iar următoarea analiză a puciului eşuat, pe aceeaşi pagină de FB a lui Mocioalcă, a venit printr-o trimitere la blogul lui Adrian Năstase! Deci la un alt… nimeni al momentului! Dar căruia unii încă se mai simt obligaţi să-i facă temenele. (TEMENEÁ, temenele, s. f. Salut făcut după obiceiul musulman, printr-o plecăciune; ploconeală, închinăciune – DEX 2009).
Despre declaraţiile lui Ponta şi evenimentele din Turcia, s-au făcut în aceste zile numeroase comentarii de către specialişti în istorie şi drepturile omului. Decât să-mi dau eu cu părerea, prefer să vă ofer două din declaraţiile zilei de ieri.
Profesor la Facultatea de istorie a Universităţii din Bucureşti, Valentin Stan a venit (la România TV) cu argumente conform cărora, prin poziţionarea sa explicită din cursul zilei de 16 iulie, Victor Ponta devine un exponent de „promovare a fascismului“! La rândul său, Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti, a făcut (la Digi 24) o succintă radiografie a regimului Erdogan, atât de apreciat de către Victor Ponta şi, se pare, de către finul acestuia, Mocioalcă.
„Vă aduc aminte, anul trecut au fost arestaţi jurnalişti, au fost consideraţi spioni, iar Curtea Constituţională i-a eliberat. Ceea ce pentru Erdogan a fost ceva inacceptabil, acesta ameninţând încă de atunci cu desfiinţarea Curţii Constituţionale! Statul de drept, cât o mai fi existat în Turcia, astăzi este inexistent. În această Turcie, este încălcat flagrant statul de drept, şi nu doar de acuma“, a declarat, printre multe altele, Cristian Pîrvulescu.
Aşa cum scriam la început, Ion Mocioalcă s-a gândit să-şi exprime poziţia privind situaţia din Turcia. Îl sfătuim ca data viitoare să gândească mai bine cum o face, pentru că, totuşi, este preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor. Iar dacă noţiunile de „apărare“, „ordine publică“ şi „siguranţă naţională“ sunt compatibile cu propagarea unor astfel de idei „marca Ponta“, Mocioalcă ar face bine să-şi dea demisia. Dacă vrea să se joace de-a naşul şi finul, să o facă unde vrea el, dar nu dintr-o asemenea demnitate publică.