Deși oamenii cu suflet din Caraș-Severin s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe semenii care fug din calea conflictului armat din Ucraina, momentan nu este nevoie de centre speciale de cazare. Ucrainenii refugiați nu plănuiesc să stea prea mult timp departe de casă.
Tone de produse alimentare, haine, produse de igienă au plecat din Caraș-Severin spre Sighetu Marmației în urma apelului lansat de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala județeană și cea din Reșița. Deși oameni simpli sau administratori de unități de cazare s-au oferit să și găzduiască refugiați, lor alăturându-se și Consiliul Județean care a anunțat că pune la dispoziție 60 de locuri în centrele din subordine, nu se impune deocamdată amenajarea unor astfel de locuri. Asta pentru că ucrainenii nu plănuiesc să stea prea mult timp departe de casă, trăind cu speranța că războiul nu va mai dura mult. „Momentan, nu este cazul. Am luat legătura cu zona Sighetului și au spus că, de principiu, nu prea vor să vină, speră să se termine totul repede și să se întoarcă acasă. Vor să stea prin preajmă, acolo. Să vedem cum escaladează lucrurile și da, cu siguranță va fi nevoie, dacă nu se opresc. Numărul e în continuă creștere. Sunt cozi de kilometri la vamă.”, ne-a declarat Daniel Basaraba, președintele Organizației Reșița a Uniunii Ucrainenilor din România.
CITEȘTE ȘI: Tone de pachete pentru refugiații ucraineni au plecat din Caraș-Severin spre Sighetu Marmației
În cazul în care lucrurile nu se vor calma în țara vecină, inclusiv administrația locală reșițeană s-a arătat dispusă să ofere locuri de cazare cu masă inclusă pentru refugiați. „Am primit un telefon din partea unui reprezentant al Primăriei Reșița care, în numele primarului, m-a contactat. Primăria ar fi dispusă să ofere 100 de locuri de cazare și masă inclusă.”, ne-a mai precizat Daniel Basaraba.