Peste 18.600 de fermieri sunt așteptați să depună cereri la APIA!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin demarează campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022, sub sloganul „Alături de fermieri pentru o agricultură performantă!”

Fermierii vor putea depune, așadar, în perioada 1 martie – 16 mai, cererea unică de plată, prin accesarea aplicației IPA-Online, fără a fi necesară prezența acestora la centrele locale sau centrul județean al APIA Caraș-Severin, ținând cont de condițiile impuse de pandemia de COVID-19.

Conducerea APIA Caraș-Severin precizează că se va completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria, pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și să fie valabile la data depunerii acesteia.

Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie județean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

De asemenea, fermierii care dețin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate în Registrul National al Exploatațiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociație/propriile evidențe, dacă sunteți utilizator SNIIA), și să se adreseze centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online, precizează reprezentanții APIA.

Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea cererii doar datele care au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greșite este mai mică. Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării cererii și declarațiilor atașate acesteia.

dupitru stepanescu

În Caraș-Severin, sunt așteptați să depună cereri peste 18.600 de fermieri, pentru o suprafață de aproximativ 176.000 de hectare.

„Anul trecut au depus cereri la APIA peste 18.600 de fermieri. Din 2018, numărul fermierilor nu a crescut, ba dimpotrivă, a scăzut cu câteva zeci, însă îmbucurător este faptul că suprafața agricolă care a fost solicitată pentru a fi eligibilă la subvențiile gestionate de APIA a crescut în fiecare an. În 2021 am avut o suprafață de peste 176.000 de ha, iar acest lucru înseamnă că, probabil, și în Caraș-Severin a început, să spun așa, comasarea terenurilor. Nu mai sunt mulți fermieri cu suprafețe mici, numărul lor, așa cum am spus, a început să scadă, crescând însă suprafața agricolă solicitată la APIA. Este îmbucurător, pentru că știm cu toții că o agricultură performantă nu se poate face pe o parcelă de 600 de ari sau un hectar.”, a declarat Dumitru Stepanescu (foto), directorul APIA Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/