Moartea asistentei de la Măureni – ziua în care se comemorează demnitatea umană a celor decedați de COVID-19

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Învățătura Bisericii Creștine recunoaște importanța conceptului de demnitate umană, ceea ce înseamnă recunoașterea realității că toate persoanele dețin o valoare specială, intrinsecă, strâns legate de natura lor umană. Odată cu venirea pandemiei de Covid-19, această demnitate a fost dată uitării, ne arată cruda realitate și „respectul” față de persoanele decedate în urma infecției cu noul virus. Cazul asistentei de la Măureni, ca și alte cazuri de decese cauzate de pandemie, va fi comemorat în fiecare an, la data de 8 aprilie.

S-a împlinit exact un an de când, tanti Corina, asistenta de la Măureni, a trecut în neființă. Nu ucisă de COVID 19, ci din cauza unui accident teribil la picior, care tratat la timp ar fi salvat-o. Din păcate, frica de virus care a pus stăpânire și peste cadrele medicale, precum și birocrația excesivă au condus la decesul pacientei. Mamă a doi copii, soție devotată și om iubit de toți cei care au cunoscut-o a rămas de acum doar o amintire.

„Nu îmi vine să cred a trecut un an!
Drumul spre vindecare e atât de anevoios. Uneori ne întrebăm dacă ne dorim cu adevărat să ne vindecăm de durere sau dacă e mai bine să trăim cu ea ca și cu o cruce a noastră și a amintirii faptului că noi nu avem voie vreodată să uităm sau chiar și din greșeală să ne purtăm cu cei asemenea nouă așa cum s-au purtat cu noi cei în care, pe atunci, ne-am așezat toată încrederea că ne vor salva mama și că nu se vor uita la ea ore întregi cum se stinge.
Nu mă aștept să ni se facă vreo dreptate, pentru că vremurile în care ne-am furișat orbește nu mai sunt de mult timp guvernate de dreptate și adevăr. Însă eu trăiesc cu alinarea și cu siguranța că, undeva, Cineva veghează deasupra tuturor faptelor, gândurilor și atingerilor noastre și, cândva, va face dreptate și va face ca adevărul să lumineze. Indiferent care este numele Binelui, al divinității și al dreptății după care tu te ghidezi, cititorule, indiferent dacă tu crezi în același Dumnezeu în care cred și eu, sau nu, am certitudinea că, la un moment dat, vei fi și tu, la fel ca mine, întrebat – la nivel de divinitate sau condamnat de propria conștiință – despre binele pe care l-ai fi putut face și nu l-ai făcut.
Ziua adevărului va veni, la un moment dat. Aici, sau Acolo. Pentru că nici Dumnezeul meu, nici conștiința care ți-a fost și ție dăruită cârmaș faptelor, nu se lasă umbriți de negura minciunii. Pentru că Viața este sfântă și toți cei ce vor veni împotriva ei vor cădea unul câte unul. Amin! Ar mai fi mult prea multe de povestit, de mărturisit. Dar, oricât am împărtăși și am cunoaște cu toții despre această poveste, suntem datori să nu uităm. Și nu vom uita!”, sunt cuvintele sfâșietoare ale Anitei Radics, fiica asistentei de la Măureni.
Corina Radics s-a dedicat mereu oamenilor, și-a ajutat întotdeauna aproapele, punându-i mereu pe alții pe primul loc. Acest lucru i l-a insuflat și lui Anita Radics, care a fost un pion important ai implicării ATOR Banatul de Munte, în sprijinirea persoanelor afectate de virus. „Moartea fulgerătoare și modul în care aceasta a fost condusă pe ultimul drum, precum și rana adâncă pe care aceste realități au imprimat-o asupra tuturor care au cunoscut-o, sunt motivele care ne determină să facem acest demers.”, spun reprezentații ATOR

Din motive obiective, ceremoniile de înhumare a defuncților sunt restricționate, punându-se pe prim plan siguranța participanților la înmormântare. Astfel că nici familia, nici prietenii, nici cunoscuții nu își pot lua rămas bun de la cel sau cea care a făcut parte din viața lor, nu îi pot aduce un omagiu, nu pot să îi oficieze o slujbă religioasă. Așadar, demnitatea umană a victimelor pandemiei de Covid-19 trebuie recunoscută în continuare, în ciuda măsurilor dure, însă justificate din punct de vedere sanitar. Cu ajutorul tinerilor de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a luat naștere ziua comemorării victimelor pandemiei, iar data de 8 Aprilie va fi Zi Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19.

STPT job 1000x200

Autor: Iulia Vlad

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/