Miting de atenţionare a autorităţilor române şi sârbe! „NU microhidrocentralelor pe râul Nera!“

timisoara capitala 2023

În capitala Serbiei, Belgrad, a avut loc ieri un miting de protest împotriva construirii de microcentrale pe râurile de munte. Au participat şi reprezentanţi ai GEC Nera, deoarece construcţiile contestate afectează, printre altele, ecosistemul râului Nera din judeţul Caraş-Severin.

„NU microhidrocentralelor pe râul Nera!“ – este sloganul mitingului de protest al societăţii civile împotriva construirii de microhidrocentrale pe râurile de munte din Serbia, care are avut loc în data de 27 ianuarie a.c. în Piaţa Studenţilor din Belgrad, informează Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera). Organizaţia nonguvernamentală cărăşeană a participat la acest miting împreună cu un grup de ONG-uri din Serbia care se opun construirii de microhidrocentrale (MHC) în zona localităţii Kusić, pe teritoriul Comunei Bela Crkva (Biserica Albă), „lucrări care ar urma să devieze pe teritoriul Serbiei şi să folosească o mare parte a debitului râului Nera pentru funcţionarea acestor MHC-uri“, spune Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

Râul Nera este, pe o porţiune 11 km, o apă de frontieră la graniţa dintre România şi Serbia, iar prin devierea debitului ar putea fi compromis ecosistemul râului, iar localităţile situate pe teritoriul României, în aval de localitatea Zlatiţa, ar putea fi private în anumite perioade de activităţi economice şi de agrement specifice plasării acestor localităţi pe cursul râului Nera.

„În acest context, Apele Române – Administraţia Bazinală Banat a plasat în stand by un răspuns pe care trebuie să-l dea investitorului în MHC-ul de la Kusić privind acordul de gospodărirea apelor, până la completarea documentaţiei privind acest acord cu elemente clare care să dovedească că nu va exista un impact negativ de mediu pe teritoriul României după construirea microhidrocentralei. Cam în aceeaşi situaţie este şi eliberarea acordului de mediu de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin către investitorul care doreşte să realizeze 2 MHC-uri pe cursul râului Nera în zona localităţii Borlovenii Vechi, comuna Prigor“, precizează Doina Mărgineanu.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Aceasta subliniază că participarea GEC Nera la mitingul de protest de la Belgrad reprezintă o atenţionare adresată autorităţilor române şi sârbe pentru a stopa construirea de MHC-uri pe râul Nera, avându-se în vedere, în primul rând, impactul distructiv asupra mediului de pe cursul acestui râu.

Sursă foto: GEC Nera.

untitled design set 970x90 px