Miroslav Taşcu-Stavre: „Cazul spitalului din Reșița îmi aduce aminte de un episod similar: Poiana Mare”

Imaginile din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, cele care au cutremurat întreaga țară chiar de Ziua Națională, demonstrează, încă o dată, că evenimentele tragice petrecute la Colectiv și Piatra Neamț au fost în zadar, fără niciun efect pe termen lung, fapt care scoate la iveală dorinţa unora de a ține în continuare „mizeria sub preș” de dragul fotoliilor ocupate, în loc să fie luate măsuri radicale și de ce nu reformatoare – atrage atenția Miroslav Tașcu-Stavre, candidatul USR-PLUS înscris în lupta pentru Parlamentul României.

„Am văzut ce s-a întâmplat la Colectiv, am văzut ce s-a întâmplat la Piatra Neamț… Am sperat că din toate acestea vom învăța ceva… Ei bine, uite că nu am învățat nimic. Imaginile care reflectă trista realitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița le-am perceput așa cum le-a perceput toată lumea. Nu credeam că în secolul XXI mai pot să văd așa ceva. Și, atentie, fotografiile acelea nu sunt dintr-un cătun și nici dintr-o țară bananieră, ci din Reșița, orașul reședință al județului Caraș-Severin. Am crezut că, dacă ascundem gunoiul acesta sub preș, nu va ieși la iveală, dar iată că a ieșit”, atrage atenția expertul în evaluarea politicilor de dezvoltare regională.

Profesorul universitar merge mai departe și compară, într-un fel sau altul, peisajul dezolant al sistemului de sănătate adus zilele trecute în atenția publicului cu episodul petrecut în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare (județul Dolj), dar subliniază că, cel puțin acolo, lucrurile nu au rămas fără ecou, demersurile făcute înspre elucidarea misterioaselor decesuri ajungând până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului:

„Vă povestesc despre un caz într-un fel sau altul similar cu cel pe care l-am văzut la Reșița. Este vorba de episodul petrecut la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Acolo este un spital de boli psihice care, într-o iarnă, număra peste 60 de decesuri suspecte. Știți ce au constatat medici legiști? Subnutriție și degerături. Pe atunci, Centrul de Resurse Juridice a tras un semnal de alarmă. Acesta este primul lucru. Să recunoști că ai o problemă, nu să pui batista pe țambal. Imediat după cele petrecute s-a schimbat legea sănătății mentale în România, s-a găsit asistență financiară”.

Cea mai mare dezamăgire a reprezentantului USR-PLUS aduce în prim-plan lipsa de umanitate, precum și lipsa de empatie: „Eu nu cred că niciun medic nu a trecut vreodată pe holurile acelea. Nu cred că nicio asistentă nu a trecut vreodată pe acolo. Managerul spitalului, înțeleg că nu se află de mult la conducere, dar mă gândesc că nu a stat doar în celălalt corp. Dincolo de alte lucruri, nu poți să treci cu vederea peste mizeria de acolo, peste condițiile de acolo, doar ați văzut acele saltele cum arată”.

(E).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/