Mircea Dragu și-a lansat prima carte pentru juniori: „Prietenia adevărată e frumoasă când crește pe valori comune”

lansare carte 2

Psihologul timișorean Mircea Dragu și-a lansat prima carte – „Marea aventură a micii albine Mitsu”, apărută la editura Humanitas Junior, în cadrul unui eveniment organit la librăria La două bufnițe din Timișoara. „Marea aventură a micii albine Mitsu” este, după cum spune autorul, o poveste construită precum un stup de albine, o poveste despre prietenie și despre cum membrii unei comunități se ajută reciproc atunci când la orizont apare un pericol. 

Zeci de copii au participat la lansarea cărții scrisă de Mircea Dragu, cu ilustrații de Bajko Attila. Invitat a fost și prozatorul Radu Pavel Gheo. „Marea aventură a micii albine Mitsu” este o metaforă, spune autorul, „o metaforă pe care putem să o folosim, să învățăm ceva de aici și să găsim niște răspunsuri comunitare.”

Vă dezvăluim doar că povestea cuprinde aventura neînfricatei albine Mitsu care caută să descopere tehnici de apărare împotriva unei temute viespi mandarine (vespa mandarinia), „o lighioană cât o vrabie” care dă iama în câmpia parfumată unde trăiesc albinele europene.

„Am făcut cele mai bune versuri pe care m-am priceput să le fac. (…) Sunt mai mult decât bucuros că am ajuns în momentul ăsta. (…) Noi ne-am apucat să luăm la pieptănat cartea asta în pandemie când, la fel ca albinele care se retrag în stup, și noi ne-am retras fiecare în stupul nostru mai mic sau mai mare și am suferit mai mult sau mai puțin în funcție de resursele pe care le aveam în acel moment la noi și acum, împreună, ne aflăm din nou ca o comunitate mare în fața altor pericole și cumva m-a și mirat, m-a și înspăimântat unpic potrivirea asta și în continuare sperăm ca oamenii mari să găsească soluții pentru aceste încercări care într-adevăr ne pun stupul, din păcate, sub semnul întrebării din multe puncte de vedere.”, a spus Mircea Dragu la lansarea cărții.

Cât despre solidaritatea care se naște între membrii unei comunități, Mircea Dragu a spus: „Prietenia adevărată e frumoasă când crește pe valori comune, nu pe nevoia de a trece printr-un pericol. Și ar fi frumos să construim comunități – pentru că albinele astea lucrează împreună la bine și la rău. Este un proverb african care spune că dacă vrei să călătorești repede să călătorești singur și dacă vrei să călătorești departe, să călătorești împreună.”

albina

Ilustrațiile care însoțesc povestea despre și cu albine sunt realizate de Bajko Attila.

„Am evitat să lucrez digital. Am zis că fiind o albină, albinele locuiesc în căsuțe de lemn, tot ce înseamnă tradiție e în lumea albinelor, așa că am mers pe pigmenți naturali, am lucrat cu pensula, cu acul am zgâriat detalii, dar cea mai mare problemă nu a fost suportul – pe ce să lucrez -, ci cum să arate albina asta: să fie cu față de copil, cu față de albină, sunt sute de povești cu albine… așa că am mers pe o combinație mai curajoasă unde albina are o față între animal și om, dar în același timp are blană pe ea. Am încercat să dau o tentă dulceagă, dar și mai dârză. I-am dat și un tovarăș să nu meargă singură pentru că se zice că și se plânge rău singur, și se călătorește mai bine în pereche. (…) Poate am lucrat o lună în loc de o săptămână, dar mie mi-a făcut plăcere, m-am închis în casa veche să nu ies din minte. E foarte important tot timpul când avem un proiect să ne putem retrage la o parte, să putem să ne concentrăm pe povestea, pe lecția sau pe ce avem de făcut. Mi se pare o moștenire minimală. Atât trebuie să ținem minte.”, a spus ilustratorul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/