Reporterii de investigații ai emisiunii „România, te iubesc!”, una dintre cele mai de succes ale postului de televiziune ProTV, s-au „îndrăgostit” de Lugoj. După ce în urmă cu vreo doi ani prezentau situația centrului spa, acum jurnaliștii au revenit pentru a atrage atenția asupra dezastrului ecologic de pe râul Timiș, provocat de Stația de Epurare de la Jabăr.
Incompetența administrației locale lugojene este taxată încă o dată de presa centrală de mare audiență din capitală. Reporterul Rareș Năstase, unul dintre realizatorii renumitei emisiuni „România, te iubesc”, a fost la Lugoj pentru a afla problemele existente la Stația de Epurare de la Jabăr. Acesta a vizitat și Uzina de Apă Nr. 2, de pe strada Timișoarei, însă acolo nu a avut cu cine să stea de vorbă, după care a mers la Jabăr, pentru a se informa la fața locului și a vedea dezastrul ecologic provocat de deversările din stația de epurare în râul Timiș, care distrug an de an fauna acvatică. Reporterul a avut o intervenție înregistrată video chiar de-acolo.
„Transmit de undeva de la marginea localității Lugoj, la câțiva kilometri de oraș, unde am găsit o situație pe care nu-mi doresc să o mai văd niciunde în România. Practic, această stație de epurare care, atenție, este nefuncțională, nu face altceva decât să deverseze dejecțiile orașului, în permanență, direct în râul Timiș. Țin să vă spun că suntem într-un sit Natura 2000, care este zonă protejată și cam așa arată un dezastru ecologic, despre care toate autoritățile de-aici, din Banat, știu. Este o situație tolerată și care, culmea, apare ca legală și în acte. Autoritatea locală a investit vreo șase milioane de euro în stația de epurare care nu funcționează, dar mai mult decât atât Primăria și operatorul local plătesc penalități pentru tot ce se varsă în apă. Filiala bănățeană de la Apele Române se mulțumește să încaseze aceste penalități lunar. Municipalitatea pierde circa un milion de lei în fiecare an. (…) Situația este perpetuată și tolerată, iar stația nu este funcțională de prin 2015. Practic, în fiecare an, câte un milion de lei în medie, se plătește doar pentru a fi permisă această deversare. Este inadmisibil și de netolerat. Lugoj, de tot râsul!”, a spus Rareș Năstase.
Vizite la Primărie și Meridian
Jurnaliștii au încercat să stea de vorbă și cu primarul Francisc Boldea, însă după ce s-au lovit de refuzul acestuia, edilul ar fi vorbit totuși cu reporterii și a fost întrebat de starea stației de epurare, de rețelele de canalizare și de lucrările de branșamente abandonate, pentru că societatea care le realiza ar fi dat în judecată Primăria. Mult mai deschis s-a arătat Florin Iovescu, directorul societății Meridian 22, care miercuri, 26 februarie, le-a prezentat acestora situația existentă. „Am discutat cu domnii de la Pro TV despre stația de epurare, despre branșamente și cam tot ce se leagă de activitatea societății pe care o conduc. A fost o discuție de bun simț, în care am încercat să le explic cum stau lucrurile. Au vrut să ia și probe de apă, astfel că le-am pus la dispoziție laborantul nostru, pentru a putea verifica ce calitate are apa la robinete.”, ne-a declarat Florin Iovescu. Prezența reporterilor la Lugoj pare a avea la bază o adresă a locuitorilor de pe strada Ciprian Porumbescu către postul Pro TV, care reclamau calitatea apei de la robinete.
În prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire de la ISU Timiș au controlat peste 40 de obiective din județul Timiș. Au descoperit de 3 ori mai multe...
Recital de excepție la Moldova Nouă, în a treia zi de Crăciun
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281