Apele geotermale din Lovrin au fost descoperite încă din anii ’80, când au fost folosite pentru încălzirea serelor din localitate. În anul 1983 au fost folosite pentru ştrandul cu apă geotermală şi pentru încălzirea apartamentelor de la blocuri. Ulterior, la acest sistem de încălzire au fost racordate biserica ortodoxă şi instituţiile ce aparţin de primărie.
Sistemul fiind foarte vechi şi uzat, deoarece apa geotermală are depuneri ce colmatează ţevile de aducţiune, Vasile Graur, primarul comunei Lovrin, s-a gândit să modernizeze acest sistem, împreună cu centrala termică, pentru a fi unul eficient de încălzire a şcolilor, a grădiniţelor, pentru casa de cultură, sediul primăriei, dispensarul medical şi pentru apartamentele existente. „În plus, vrem să beneficieze casele proprietate particulară de acest sistem de încălzire, Staţiunea de Cercetări Agricole Lovrin şi Centrul de Recuperare Medicală. Vrem ca în următorii ani să se încălzească fiecare locuinţă cu apă geotermală, fiind un mod mult mai avantajos şi mult mai ieftin.”, spune primarul comunei.
Cum vrea să realizeze acest obiectiv? Prin fonduri europene, printr-un proiect cu o valoare cuprinsă între 3,5 şi 5 milioane de euro. „Am depus acest proiect pe fonduri europene în luna decembrie a anului trecut şi avem speranţa să fie finanţat, pentru că nu au fost depuse multe proiecte pe acest obiectiv, încălzire cu apă geotermală, în România.”, a continuat Vasile Graur.
O atracţie turistică a localităţii care beneficiază de calităţile acestei ape este ştrandul. „La ştrandul geotermal folosim astfel de apă pură în scop terapeutic, dar mai este utilă şi pentru încălzirea locuinţelor. Este un mod mult mai avantajos şi mai economic.”, a mai spus primarul comunei.