Președintele Senatului a anunțat de la Timișoara că va depune în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Codului de Procedură Penală prin care minorii să fie audiați online, în cadrul unor procese. Anca Dragu spune că micuții nu ar mai trebui sub nicio formă aduși în sălile de judecată, în preajma agresorilor.
„Audierile minorilor trebuie să țină cont de multe elemente, să îi protejăm, să nu îi supunem unui stres emoțional și mai mare decât au atunci când sunt parte într-un proces. Inițiativa legislativă este deja finalizată cu privire la audierea minorilor în spațiul virtual, sper să o depun în două-trei săptămâni. Minorii nu vor mai fi audiați în sala de judecată, nu împreună cu agresorul, nu vor fi supuși unei presiuni suplimentare, ci online, acolo unde e posibil. Unde nu, poate poliția să ajute cu echipamente.”, a declarat Anca Dragu, la Timișoara.
Președintele Senatului a vizitat duminică, la Timișoara, „Camera fluturilor”, o încăpere din Palatul Dicasterial, amenajată de magistrații și grefierii de la Judecătoria Timișoara pentru audierea minorilor.
„Trebuie să scoatem minorii din sala de judecată. Vorbim de audierea minorilor în cazul divorțurilor până la audieri în procese foarte grele care privesc traficul de persoane. Există situații în care victimele sunt audiate în sala în care există și agresorul. (…) Avem o modificare legislativă, de asemenea, care spune că, victimele violențelor, în momentul în care și-au retras plângerea, totuși ancheta continuă. Pentru că asta s-a constatat în timp, și nu doar la minori, ne referim la toate persoanele.”, a declarat Anca Dragu, la Timișoara.
Până la 10 copii, minori, sunt audiați săptămânal de judecătorii instanțelor timișorene. Legea îi obligă pe judecători să îi aducă în fața lor, la audieri, pe copiii care au 10 ani împliniți, însă micuții pot fi audiați și mai devreme, dacă magistrații consideră necesar acest lucru. Cei mai mulți sunt copii care provin din familii destrămate sau au fost supuși unor abuzuri. „Camera fluturilor” este la etajul 3, în Palatul Dicasterial, fiind pusă la dispoziţia Tribunalului Timiș și a Curţii de Apel Timișoara.