Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a fost prezent azi la Arad și ulterior la Timișoara, pentru o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri și reprezentanții persoanelor cu dizabilități și ai persoanelor vârstnice. În Banat, discuțiile s-au purtat la Consiliul Județean Timiș și, pe lângă președintele Călin Dobra, a participat, în calitate de inițitoare, și europarlamentatul Maria Grapini.
Practic, Budăi s-a întâlnit de la ora 16 cu reprezentanți ai patronatelor, asociațiilor și ai altor instituții subordonate Ministerului Muncii. Discuțiile au durat peste două ore. Ministrul a ținut să spună că le-a comunicat reprezentanților persoanelor cu handicap că nu este adevărat că toată plata indemnizației s-a transferat, cu noul proiect de buget, la autoritățile locale fără o alocare de fonduri. Această idee a fost vehiculată în spațiul public de mai mulți primari, inclusiv Nicolae Robu, care s-a plâns că Guvernul dă cu o mână și ia cu cealaltă, prin transferul plății indemnizațiilor la autoritățile locale, în „schimbul” unei cote mai mari din impozitul pe profit colectat pe razele localităților.
Marius-Constantin Budăi spune că toate informațiile vehiculate în ultima lună sunt o dezinformare. „A circulat în spațiul public acea dezinformare cum că indemnizațiile persoanelor cu dizabilități, plus indemnizațiile de însoțitor, plus asistentul personal vor trece în grija autorităților publice locale fără a li se acorda fonduri. Indemnizația persoanelor cu dizabilități rămâne în continuare în grija Ministerului Muncii, în continuare se va achita prin Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială. Privitor la indemnizația însoțitorilor și asistentului persoanelor cu handicap, din anul 2000 era această obligație de a achita de către primărie aceste indemnzaiții, doar că se făcea o birocrație suplimentară, și anume o centralizare, prin Agenția județeană de protecție a persoanelor cu dizabilități, și o transmitere ulterioară către Ministerul de Finanțe, care le trimitea apoi 90% din cheltuială administrației publice locale”, a spus ministrul.
Budăi spune că persoanele cu handicap sunt folosite prea mult în scopuri electorale. „Din acest an am preferat să eliminăm această birocrație suplimentară. Am transferat totul la autoritățile publice locale. În Legea bugetului de stat, articolul 6, alineatele 1, 10, 17, 19 și 20, spune foarte clar că este primul an în România când impozitul pe venit rămâne 100% la autoritățile locale. Bugetul general consolidat nu mai ia un leu din impozitul pe venit. Din contră, reechilibrăm din cotele defalcate pe TVA. Iar un alt alineat spune că dacă vor fi probleme, după calculul meu nu vor fi, dar să spunem că vor fi, este pus în lege un articol care spune că atunci intervine bugetul de stat. În calitate de ministru și lucrător în asistența socială din 1995, vă spun că aceste persoane au fost folosite destul în scop electoral”, a mai punctat ministrul.
Într-o altă problemă ce afectează Timișul, criza forței de muncă, Budăi a punctat că pentru constructori s-a impus ca salariul minim net să nu fie mai mic decât echivalentul a 500 de euro și ministerul pe care îl conduce va organiza bursa muncii în Spania, pentru a încerca să aducă înapoi în țară românii plecați.